Ако трябва да спасявате удавник, направете го от брега

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:44 / 09.08.2008
705
Ако човек се дави на неохраняем плаж, най-добре е да му се помогне от брега. Това каза в интервю директорът на водноспасителната служба на БЧК и преподавател в НСА Стоян Андонов. „Възможността да се помогне е в първата минута. Ако можем да помогнем от брега, то задължително трябва да го направим. Това става със съставянето на т.нар. живо въже - няколко души се хващат за ръце, за да се осигуряват. С хвърляне на въже с някакъв предмет - бидон или нещо друго, с използването на дреха, въдица, пръчка и т.н", обясни спасителят.

Той обясни още, че ако трябва да се влезе във водата, то задължително трябва да е с помощно средство. "Това може и да е подръчно средство - плаващо, което позволява на спасяващия да бъде осигурен и да има по-добра плаваемост и да го подаде на давещия се. Спасяване без спасителни средства се предприема само в много краен случай", категоричен бе Андонов. Според спасителя - ако неопитен човек влезе в такава ситуация във водата, за да помогне, самият той се превръща в жертва. „Колкото и героично да изглежда, не го правете", призова Андонов.

По думите му - къпането на неохраняеми плажове и непознаването на рисковете на морето са сред най-основните причини за инциденти през лятото. Друг голям проблем е употребата на алкохол преди влизането в морето.
Точно преди една седмица четирима души се удавиха край Силистар. На следващия ден телата им бяха извадени от водолазите на „Гражданска защита". „Между скалите, където те са попаднали, се образува изключително силно течение - влиза водата в стеснение и се увеличава скоростта. Освен опасността да бъдат премазани в скалите, съществува и опасността - да бъдат завъртени. Там е като в пералня", коментира Андонов.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).