Алкохолните турове по морето без контрол от институциите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
09:07 / 14.08.2011
4285
Българските институции по никакъв начин не контролират провеждането на така наречените "алкохолни турове" по заведенията в морските ни курорти и сервирането на участниците на колосални количества алкохол. Наш екип обиколи осем инстанции и всички отрекоха да имат отношение към забавите, наречени пъб кролове.

Около 21 ч. групите се събират пред дискотека на крайбрежната алея на Златни пясъци. За да се разпознават лесно, организаторите им раздават тениски в различни цветове, обозначаващи националността. Екипът ни завари групи от Австрия, Швейцария, Германия, Русия, Италия и Украйна.

Не е ясно дали има непълнолетни

От отдела на община Варна, който следи за сервирането на алкохол на деца, обясниха, че нямат право да искат документи за самоличност на чужденци и затова са с вързани ръце. Районната здравна инспекция също няма отношение към проблема. Агенцията за безопасност на храните пък не се занимава с алкохолните продукти.

Пълнолетен или не, срещу смешните за западноевропейците 10 евро, участникът в пъб крола обикаля пет заведения, с включено едно безплатно питие. Отделно си купува още алкохол - обикновено водка с бира.

Какъв алкохол се сервира и има ли бандерол също е мистерия

Агенция Митници, която отговаря за акцизните стоки, не прави целенасочени проверки. Дали заведенията издават касов бон на организатора на обиколката или на всеки клиент, не е ясно.

Инспекциите на НАП това лято са насочени предимно към Слънчев бряг. И тук проверяват заведения, но не конкретно алкохолните турове, и все още нямат резултати.

"Това не е алкохолна обиколка, защо бъркате понятията. Това, че от 300 човека 10 са се напили не значи, че всички са пияни. Това е много погрешно мислене", твърди водачът на групата Сергей Маринов.

Но пък в интернет клип рекламира пред сръбските ни съседи точно такава обиколка у нас - представя я като най-добрия начин за дружба между всички туристи.

В обиколката из заведенията участват между 200 и 400 младежи

Дали нарушават обществения ред може да констатира единствено полицията. Оттам обаче казаха, че не знаят на Златни пясъци да се провеждат подобни турове. За разлика от Слънчев бряг, "Златни пясъци" АД не обмисля въвеждане на правила за алкохолния туризъм.

В Комисията за защита на потребителите не са получавани оплаквания от пъб кроловете. Явно всички са доволни от тази услуга и изпития алкохол.

Но пък в токсикологията на Военноморска болница Варна всяка сутрин осъмват поне по двама чужденци с тежка алкохолна интоксикация.

Източник: bTV


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).