Американци, италианци и испанци с интерес да осиновят деца от Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:45 / 28.02.2013
1147
Повече от половината деца, вписани в местния регистър за осиновяване са от ромски произход. Към края на февруари родители се търсят за 93 деца, 52 от които ромчета. От български произход са 20 от децата, от турски - 8, а 13 са от друг произход, съобщи шефът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Десислава Дамянова.

С изключения на две деца, които се отглеждат в приемни семейства, всички останали са настанени в институции. Едва половината от децата са здрави, без увреждания. Повечето (58 деца) са на възраст между 7 и 18 години. 26 са на възраст под 3 години, а останалите 9 - между 3 и 7 години. В списъка с чакащи осиновяване преобладават момчетата, които са общо 61, предаде Дарик.

В същото време кандидат-осиновителите са 1340 семейства, само 84 от които са от Варна. Интерес към осиновяване на деца от Варненско има от САЩ, Италия, Испания и Холандия, посочи Дамянова. По нейни наблюдения, чужденците осиновяват деца и на по-голяма възраст, и с увреждания, докато семействата от България предпочитат по-малките деца и такива без здравословни проблеми.

Не са рядкост случаите, в които български семейства осиновяват дете от ромски произход. Сред осиновителите има и ромски семейства. Турските семейства пък избягват да осиновяват ромчета, разкри шефът на Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Статистиката на дирекцията сочи, че през миналата година с ново семейство са се сдобили 49 изоставени деца от Варненско, като 14 от малчуганите са били осиновени по реда на международните осиновявания. За сравнение, през 2011 година са били осиновени 63 деца от региона, 19 от които са заминали зад граница.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).