Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ана Роса Ернандес с клавирен рецитал на 27 юли във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:55 / 22.07.2024Коментари (0)1828
©
Ана Роса Ернандес - концертен пианист, солист и педагог от САЩ с кубински корени, ще поднесе специален подарък на българската публика - концерт с вход свободен в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" във Варна. Рециталът ще бъде на 27 юли от 18:00.

Ана Роса Ернандес е родена в Куба, а изпълнителската й кариера сега се развива в Съединените щати. Тя е част от музикалното поколение на 80-те години на ХХ век, излязло от Университета по изкуства в Хавана (Instituto Superior de Arte). Започва обучението си по пиано при Родолфо Джакаваниан и Владимир Кузменко в Куба, продължава след това при Игнасио Пачеко и при Юн Линг Хсу. Учи и в Montclair State University, UCF (University of Central Florida), където защитава магистърска степен по пиано.

От 1994 г. работи в метрополиса Ню Йорк и в Ню Джърси. През 2023 г. и 2024 г. е пианист на Симфоничния оркестър на Montclair State University и солист на сцената на Музикалната академия “Джон Кали", където под диригентството на маестро Кайл Ритенаур изпълнява със същия симфоничен оркестър произведения като "Жар Птица" на Стравински, "Ромео и  Жулиета" на Прокофиев, и творби на Арон Копланд.

През 2024 г. Ана Роса Ернандес е солист на сцената на Музикалната академия “Джон Кали" в произведения на Бетовен (Соната опус 110, №31), Шопен (Балада опус 47, №3), Шчедрин (Басо остинато) и други. През април тази година има изява на фестивала “100 години феминизъм" в  Монклер и в “Стайнуей хол" в Манхатън, Ню Йорк. През този месец, броени дни преди гостуването си във Варна, тя ще свири и на Пиано фестивала в “Гринуич Уолас Сентър", Кънектикът, САЩ.

Ана Роса Ернандес е излизала на престижни сцени като “Синфони Спейс" в Манхатън, Ню Йорк, с произведения на Хуберт де Бланк, “Кенеди Сентър" във Вашингтон с произведения на Кейла Ороско, “Доктор Филипс Сентър" в Орландо, Флорида с оркестъра на UCF с "Икар на границата на времето" на Филип Глас. Сред музикантите, с които Ана Роса Ернандес е имала съвместни изяви, са Пакито де Ривера, кларинет, Джун Линг Су, пиано, Сузана Мартинес, пиано, Райън Хъдзън, гост диригент на Симфоничния оркестър на Montclear State University.

Участвала е като пианист в пърформансите на своя съпруг - живеещият в САЩ визуален артист от България Недко Буцев: “Water", 2016 г. в Градска галерия Орландо, Флорида, и “Everything Is OK", 2022 г. в Галерия Джърси Сити Юнивърсити. С България е свързва и участието й в Първия конкурс за пианисти “Панчо Владигеров" в Шумен през 1986 г.

Репертоарът на пианистката включва произведения от Бах до Гершуин и от Ернесто Лекуона до Скрябин. Нейният интерпретаторски стил е топъл, емоционален и с оттенък на тропически звук, шлифован от изпълнителската взискателност на руската класическа школа.

За програмата на своя гастрол във Варна Ана Роса Ернандес е избрала шедьоври на композитори от различни епохи - от предкласиката до кубинската музика на ХIХ и ХХ век - Бах, Бетовен, Дебюси, Мануел Саумел, Хуберт Де Бланк и Ернесто Лекуона.

Преди да пристигне в България, Ана Роса Ернандес споделя: "Радостна съм да свиря за варненските любители на класическата музика, но и малко притеснена отново да бъда на българска сцена след Първия конкурс за пианисти "Панчо Владигеров" преди толкова време. Във Варна дойдох за първи път преди няколко месеца и ми хареса артистичната атмосфера и идентичността на града и хората с морето. Мисля, че ще доставя удоволствие на публиката с цветността и романтичността на моята програма. България е в съзнанието ми от много години и така подбраната музика отразява чувствата и мислите ми за страната ви. Българската емоционалност и чувствителност са много близки до сърцето ми и са важна част от артистичния и личния ми живот. Благодаря на Градската художествена галерия - Варна, за възможността да представя този концерт."

Началото на концерта на 27 юли е от 18:00. Вход свободен.

Програма на концерта

И. С. Бах / Марчело: Concerto in D minor. BWV.  974: II. Adagio

Л. В. Бетовен: Sonata op. 13 no. 8 Pathetique. C minor

I. Grave - Allegro

II. Adagio cantabile

III. Rondo

Клод Дебюси: L'isle Joyeuse

Хуберт Де Бланк: Etude II

Мануел Саумел: Cuban Dances: "Tu Sonrisa", “Los ojos de Pepa", "La Tedezco" 

Ернесто Лекуона: "La comparsa", "La primera en la frente", "Andalucia"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: