Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Антон Манолов: Подозирам атака срещу туризма
Автор: Екип Varna24.bg 09:32 / 02.06.2008Коментари (0)2414
© Varna24.bg
Антон Манолов, шеф на "Поддържане чистотата на морските води" АД коментира информацията от руски сайт за нефтен разлив в Черно море:

- Г-н Манолов, водени ли са с Вас някакви разговори от страна на „Морска администрация" за предприемане на мерки срещу евентуален нефтен разлив?

- Нямаме нищо официално и дори неофициално нямаме обаждане от „Морска администрация". От това, което чуваме по медиите, стоим в някаква готовност. Имаме някакви притеснения, че все пак съществува такъв разлив и може да се наложи да проведем някакви мероприятия. Към момента обаче нищо няма официално от страна на отговорните институции. Това означава, че няма нищо тревожно. Но нека се запитаме първо какви са тези руски учени и защо дават информация на медиите. Аз лично имам притеснения, че това е някаква атака във връзка с идващия туристически сезон.

- Ако не дай си боже наистина има такова замърсяване, смятате ли, че може да се справим?
- Не мога да ви отговоря. Какво да кажа, когато не знам реално какво има. Става въпрос за нещо суперабстрактно. Не се знае какъв е продуктът, който е попаднал, къде е петното, как да кажа дали може да се справим. Още повече че не съм аз човекът, който трябва да взима отношение. Това е в правомощията на „Морска администрация". В случай на разлив ще работим под тяхно ръководство. Ние сме едно от предприятията, които участват наред с „Гражданска защита", има и Европейска морска администрация. Мога само да кажа, че имаме готовност и специалисти. Разполагаме с модерна станция с големи вместимости, специализирани плавателни средства, бонови заграждения. Нашите специалисти работят над 30 години в предприятието, което е създадено специално за такива нужди.

- С каква техника разполагате?
- Много пъти съм казвал. Имаме един нефтосъбирач за открито море „Русалка", който е голям кораб в Бургас. Разполагаме с 6 нефтосъбирача и два бонови заградителя.

- Каква площ могат да обхванат боновите заграждения?
- Не може точно така да се определи. Боновите заграждения се пускат по много специален начин. Първо се преценява какви са теченията, откъде духа вятърът. След заграждането се отвежда на удобно място за изсмукване. За момента е нещо, което никой не е видял, още повече че става въпрос за район, където има голям трафик. Има сателитна програма, която показва колко много кораби има в района. Истина е, че на сателитни снимки, но както чух и от медиите, може да става въпрос и за пасаж от риби.

- Все пак руските експерти са категорични, че става въпрос?
- Възможно е, аз не го отхвърлям в никакъв случай. Ако става въпрос за огромни площи, не мога да кажа категорично докъде ще ни стигнат силите. Това е въпрос на специалисти от „Морска администрация". Има и военни хеликоптери, които би трябвало да проверят.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 6
19.06.2008 »
19.06.2008 »
02.06.2008 »
30.05.2008 »
30.05.2008 »
29.05.2008 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: