Апелативният съд даде втора ефективна присъда на сводници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:42 / 14.05.2010
790
Варненският апелативен съд днес уважи протест на Окръжна прокуратура Варна и отмени частично присъда на Окръжния съд от януари тази година, по делото на Ники Станков, Георги Баев и Пламен Недялков, осъдени с различен по вид и размер наказания за склоняване към проституция, трафик на жени и пране на пари. Тогава ефективно наказание получи само Станков, а Баев и Недялков си тръгнаха с условни присъди. От днес и Георги Баев е с ефективна присъда.

Пресслужбата на съда припомня, че в началото на годината ВОС присъди 4 години лишаване от свобода, глоба и конфискация на имущество за близо 90 хиляди лева на Станков, след като го призна за виновен за склоняване към проституция, трафик на хора и пране на пари. Съдът призна вината на 42 годишния варненец затова, че от началото на юни 2000-та година и до средата на май 2002 година във Варна и в Ница, Република Франция, в съучастие като съизвършител с Пламен Недялков, склонявал една жена към проституция и блудствени действия. Ники Ст. беше наказан и затова, че от средата на 2005-та до началото на 2006 год , в съучастие с Георги Баев организирал трафика на друга жена до Хамбург, Германия, където била принуждавана да проституира. Третото престъпление, за което първоинстанционният съд установи вината на подсъдимия е свързано с пране на пари. През периода от юли 2000-та година и до юли 2006 година, в условията на продължавана престъпна дейност във Франция, Германия и в България Ники Ст. извършил сделки с движими и недвижими имоти чрез фирмата си "Аутофест " ООД - всичко на обща стойност 147 587 лева. Ники Ст. е внесъл в страната повече от 100 автомобила, които изтъргувал, придобил различни жилища и един гараж. Придобитите средства са от склоняване към проституция, свождане към блудствени действия, трафик на хора, превеждани през граница, за да проституират. За всяко едно от престъпленията ВОС му определи различни по размер наказания, а на осн. чл.23 от НК присъди Ники Ст. да изтърпи най-тежкото от тях - 4 години лишаване от свобода, глоби в общ размер 4 700 лева и конфискация на имущество. Съдът отне в полза на държавата два апартамента, дворно място и гараж, всичко на обща стойност 89 685 лева и присъди на подсъдимия да заплати равностойността до 147 587 лева. ВОС оправда този подсъдим да е организирал в група престъпната дейност, заедно с Георги Б. Именно тази оправдателна част на присъдата беше изменена днес от Апелативния съд във Варна, който призна вината на Станков и на Георги Баев затова, че от 2005 година до юли 2006 година са се сговорили да организират трафик на жени в България и в чужбина. За това престъпление Апелативният съд наказа Станков и Баев с по 4 години „лишаване от свобода" и с по 1000 лева глоба.. На практика Станков ще изтърпи най-тежкото от наложените наказания - 4 години лишаване от свобода, глоби в общ размер 5 700 лева, конфискация на имущество за близо 90 000 лева.

На първа инстанция Георги Баев получи условна присъда - 3 години "лишаване от свобода", чието изпълнение съдът отложи с 5 години и 1000 лева глоба, затова, че от средата на 2005-та до началото на 2006 год, в съучастие с Ники Ст. организирал трафика на друга жена до Хамбург, Германия. През януари ВОС го оправда престъплението да е извършено в престъпна група. С днешното частично изменение на първоинстанционната присъда Баев ще търпи по-тежкото от наложените наказания - 4 години затвор и 1000 лева глоба.

Без корекция остана само присъдата на съучастника им Пламен Недялков, който ВОС наказа с условна присъда 1 година "лишаване от свобода", отложена с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 200 лева затова, че от началото на юни 2000-та година и до средата на май 2002 година във Варна и в Ница, Република Франция, в съучастие с Ники Ст., склонявали една жена към проституция и блудствени действия. 41 годишният Недялков беше оправдан да е участвал в престъпна група, да е "прал" пари, както и да е организирал трафика на други жени.

Днешната присъда на Варненския апелативен съд подлежи на касационен контрол в 15 дневен срок.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).