Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арестуваха общински съветник от Варна за корупция! Иззети са почти 2,5 милиона лева
Автор: Екип Varna24.bg 14:26 / 26.06.2024Коментари (0)5704
©
Общинският съветник от ДПС във Варна Сали Табаков е в ареста с обвинения заради разследване на корупционна схема в министерството на образованието (МОН). Обвинения са повдигнати и на тъста му Захир Османов, който е оставен под домашен арест с електронна гривна заради напреднала възраст. Третият обвиняем по това дело е Албена Михайлова, главен секретар на просветното министерство.

Според прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията, която води разследването, "в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от МОН съзнателно е сключило неизгодна сделка" по поръчка за купуване на нови автомобили. В рамките на разследването са претърсени няколко адреса. От Османов са иззети 547 хил. евро и 50 хил. лв. При Табаков са открити 510 хил. евро, 320 хил. лв. и 272 златни монети. Ценостите се оценяват на 1.1 млн. лв.

Последната поръчка за доставка на превозни средства за образоватебното министерство, по която има сключени договори, е обявена през ноември 2022 г. Прогнозната стойност е 40 млн. лева, а поръчката е разделена на 8 позиции. Целта е да се сключат рамкови споразумения с фирми, които да доставят нужните автобуси и коли на министерството.

По неофициална информация на Mediapool срещу Табаков има и друго производство – за незаконно държане на боеприпаси. То се води от районната прокуратура във Варна. При претърсванията по това производство са открити огромно количество боеприпаси – над 31 хил. броя.

Сали Табаков е брат на бившия депутат от ДПС и някогашен кмет на Дулово Митхат Табаков. През 2014 г. той влезе в затвора заради пет годишна присъда, дадена му за нарушения, свързани с обществени поръчки.

Една от фирмите, които се споменаваха в обвинителния акт срещу Табаков, бе "Джеми" ООД, собственост на Османов, тъст на другия брат Табаков.

Данните в регистъра на обществените поръчки показват, че са сключени споразумения по 4 от позициите. Прогнозната им стойност е общо 24 млн. лева. Като възложител по поръчката от страна на МОН е посочена Албена Михайлова. 

Към днешна дата два от договорите са прекратени. Единият е с варненската фирма "Джеми" ООД. Той е за доставка на автобуси с 35+1 до 39+1 места. Той е прекратен на 13 юни 2024 г. заради неизпълнение от страна на доставчика. Посочено е, че по споразумението на прогнозна стойност от 8 млн. лева не са харчени пари.

Другият прекратен договопр е за по-малки автобуси и е на стойност 4 млн. Лева. Той е с дружеството "Ес Еф Ей Ритейл". По него са платени над 1.3 млн. Лева. Споразумението е прекратено, тъй като производителят на автобусите, които фирмата трябвало да доставя, сменил производствените им параметри. Споразумението е прекратено през април 2024 г.

Другите две рамкови споразумения сас "Метаинженеринг" ЕООД - за 4 млн. Лева, и с "Исубус" за 8 млн. Лева. Като подизпълнител на второто дружество са посочени фирмите "Ес Еф Ей Ритейл Пловдив" и "Ес Еф Ей Ритейл 3", които са посочени като подизпълнители и на "Ес Еф Ей Ритейл".

През април тази година образователното министерство е обявило нова поръчка за доставка на превозни средства. В нея са включени автобусите, за които договорите по предишния търг вече са прекратени, както и тези позиции, за които преди две години не е имало избрани кандидати.



Още по темата: общо новини по темата: 1
02.07.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: