Арх. Георги Бакалов: Да хармонизираме идеите си за бъдещето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:58 / 13.09.2011
1503
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Председателят на САБ арх. Георги Бакалов инициира на 12 септември среща в Дома на архитекта Варна между представители на САБ - Дружество Варна, КАБ - Регионална колегия Варна, Община Варна и ВСУ "Черноризец Храбър", на която бе обсъдено партньорството между професионалните организации, общинската администрация и Архитектурния факултет на университета. Удовлетворен съм от факта, че за градоустройствените и архитектурни решения на крайбрежната територия и в частност на Пристанище Варна общината търси експертната консултантска подкрепа на САБ и КАБ, както и на водещи преподаватели по архитектура от ВСУ "Черноризец Храбър".

От съществено значение за урбанистичното развитие въобще на България е да хармонизираме идеите си за бъдещето в обществени дебати, които да се превърнат в една добра традиция на различни управленски, професионални и академични равнища. Варна дава добър пример и в сферата на висшето архитектурно образование, което поощрява студентите да проектират по реални теми, свързани с концепциите на Общия устройствен план на града, изтъкна арх. Бакалов. Не бива да забравяме, че днешните студенти ще бъдат утрешните експерти, от които ще зависи устройствената политика и архитектурния облик на нашите градове, допълни главният архитект на Община Варна Петър Йорданов. Разговорът, в който се включиха архитектите Димитър Стефанов, Георги Минчев, проф. д.а.н. Иван Никифоров, проф. д-р арх. Росица Никифорова, д-р арх. Станчо Веков, студенти и журналисти, продължи с обсъждане на студентските изложби, експонирани специално за случая на двете нива в Дома на архитекта.

Първата експозиция включва курсови проекти по градоустройство на студенти по архитектура от III курс, с ръководители: проф. д.а.н. Иван Никифоров и архитектите Георги Минчев, Димитър Стефанов, Петър Николов, Ася Николова и Зорница Йорданова. Втората експозиция показва проекти от IV Международен студентски пленер на ВСУ "Черноризец Храбър" на тема "Пристанище Варна - нов образ", с участие на студенти от България, Грузия, Сърбия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Проф. д.а.н. Иван Никифоров обобщи студентските постижения и обърна внимание върху представената от тях перспектива за усвояване на благоприятния южен бряг на Варненското езеро, за съвременни екологични и нискоетажни жилищни комплекси, на основата на съществуващите селища Звездица, Константиново и Казашко.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).