Археолози във Варна след сензационното откритие: Реставраторите ни работят във фургони, в задния двор на музея

Автор: Екатерина Монева
Коментари (2)
13:00
861
"Във Варна имаме много добър реставраторски екип, но за съжаление, той не разполага със свое работно място повече от 15 години." Това заяви за Varna24.bg гл.ас. д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична археология към РИМ-Варна. Той допълни, че от дълги години реставраторите работят в тесни фургони в задния двор на музея.

"Всеки път щом имаме подобни сензационни находки изниква големият въпрос: "А оттук накъде?", защото на нашите реставратори буквално им се налага да работят на коляно, за да подготвят тези прекрасни предмети, за да бъдат включени в експозицията на музея. 

Всяка година общинската власт е била информирана за проблема, но решение до момента не е предложено. "Не искаме ситуацията да бъде политизирана. Това не е проблем на сегашната или предишната власт, този проблем е нерешен вече 15 години", помоли д-р Тенекеджиев.

От музея посочиха, че се надяват намирането на статуята да предизвика и нужната обществена реакция и най-накрая РИМ-Варна да се сдобие с реставрационни ателиета, където паметниците да бъдат подготвени.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Атрактивна изложба стартира във Варна
Полицейска акция на територията на Варна!
Националната образователна кампания "Пресичам безопасно с TEDI" г...
Варненци станаха свидетели на уникално явление
Слънчево ще бъде във Варна утре, температурите достигат до 22 гра...
Лидери от ПП-ДБ във Варна: Имаме решение за политическата криза, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).