Асоциация скочи срещу безконтролното саниране на фасадите на парче

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:19 / 14.05.2009
690
Промени за Закона за устройство на територията (ЗУТ), които да ограничат безконтролното саниране на парче, поискаха от Асоциацията за реновиране на етажна собственост по време на дискусия за подобряване на енергийната ефективност на жилищните сгради. От сдружението настояват новият ЗУТ да въведе задължителното извършване за цялостно обновяване на имота, за да бъде по-ефективно. Експертите искат да се регламентира енергийното обновяване на сгради след представяне на становище на инженер-конструктор. За разлика от пълното обновяване, частичното саниране не може да оправдае вложените инвестиции и вреди върху имотите на съседите, обясниха от асоциацията. Подобна идея лансира и арх. Венелин Жечев, зам.-кмет по строителството към община Варна. По неговите думи цялостното саниране на жилищните сгради отдавна се прилага в Германия и други страни. Специално при обновяването на панелните сгради немците имат вече 20-годишен опит. За съжаление, той все още не може да се приложи у нас поради липса на подходящо законодателство. Сега всеки сам търси решение за саниране на апартамента си, за да го направи по-комфортен за обитаване. Общината нищо не може да направи, защото става дума за частна собственост. А какъв е резултатът всички виждаме - фасадите са станали като кърпени черги, и то във всевъзможни цветове. Не се знае и докога ще издържат в
този си вид. Засега единственият реален стимул е заложен в закона за енергийната eфективност, който освобождава от имотен данък за петгодишен срок сградите, завършени преди 2005 г., които получат сертификат за енергийна ефективност. Все още няма жилищен вход или цяла кооперация, чиито собственици да са представили сертификат, за да се възползват от преференцията, заяви Венцеслава Коева директор на дирекция "Местни данъци" към община Варна. Изключение правели само няколко хотела и други обществени сгради.

Източник: chernomore.bg

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).