Автомивките във Варна с некоректна практика при наемане на работници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:36 / 24.11.2011
1935
Некоректна практика при наемане на персонал прилагат автомивки почти във всички квартали на Варна. Схемата е изключително проста и започва с публикуване на обяви за търсене на работна ръка. Навилите се да звънят обаче нямат представа какво ги чака. Един от ужилените - Стефан, разказа за случилото се.

"Не съм от Варна, живея в квартира. От родното си място тръгнах с пари за месец. Надявах се да намеря нещо бързо", коментира потърпевшият. Цяла седмица Стефан звънял за работа в автомивки. От няколко места в различни варненски квартали го поканили да видят как се справя с миенето. Проверката продължила по два дни във всяка автомивка. След това му било казвано да изчака обаждане, за да разбере дали е одобрен. Такова обаждане той не получил. След като разбрал какво става, Стефан направил опит да вземе парите си от пробния период, но и това му желание било бързо скастрено. Същата съдба споходила негов приятел и още няколко момчета, които повече от седмица работели в четири различни автомивки.

Работят без трудови договори

"Не ми предлагат трудов договор", коментира младежът. По думите му, ако е бил нает на работа, щял да получава само процент от печалбата, да не говорим за осигуровки. Младежът изрази мнение, че това е практика, която се прилага само към хора, които не са от Варна и нямат къде да се оплачат. Така по думите му собствениците на автомивки си осигуряват безплатна работна ръка, а хора като него трябва да тънат в мизерия.

Друго момче, което се трудило пробно повече от седмица, коментира, че са му предложили работна заплата за 4-часов работен ден, но с условието да работи осем, а когато има работа, и повече часа. За седмицата труд, която няма да му бъде осребрена, той смята да информира Инспекцията по труда. Това щели да направят и другите момчета, изгорели покрай новата схема.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).