Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Баби се жалят от груби лекари
Автор: Екип Varna24.bg 16:01 / 02.03.2011Коментари (0)5742
© Varna24.bg
Възрастни варненци са най-упоритите жалбоподатели срещу семейни лекари. Това сочи проверка сред джипитата от морската столица. Най-често негодуванието е насочено срещу продължителното висене пред кабинета на лекаря. Повечето от пациентите искали да им се обърне специално внимание. Времето на джипитата обаче е разпределено и опашката пред кабинетите не им оставя много време за това, разкриват лични лекари. Те допълват, че след всяко подобно оплакване Районната здравна каса прави светкавична проверка.
От подобен характер са и жалбите, които пристигат в Регионалната колегия на Лекарския съюз във Варна. Трима лекари са наказани от съсловната организация, заради грубо отношение с пациенти, които са потърсили медицинска помощ. Един от тях е санкциониран от Етичната комисия на регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна с парична санкция - две минимални работни заплати или 480 лева. Двама негови колеги са с порицание, пак по същия повод. Тримата лекари работят в доболничната помощ - джипита и лекари-специалисти. Казусите са от изминалата 2010 г.

Други две жалби за грубо отношение са донесли административни актове, отнесени към административните ръководства на здравни заведения. Едната от тях е за организацията на работа в Спешния център на Окръжна болница. "Повечето от жалбите засягат взаимоотношенията пациент-лекар. Обикновено липсата на уважение е и в двете страни. Нашата комисия е 5-членна и разглеждаме всяко от постъпилите оплаквания с нужното внимание. По един от казусите очакваме да се произнесе републикански консултант, защото касае лечението на пациента. Затова сме поискали компетентно мнение на експерт-специалист. Не са малко и жалбите от здравнонеосигурени граждани", каза председателят на Етичната комисия към регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна д-р Николай Ценов. Той бе категоричен, че здравната система има твърде много недостатъци, които допълнително внасят напрежение в двустранните отношения между пациент и медик. 40 са постъпилите през миналата година жалби в Лекарската колегия. 28 от тях са решени, като повечето от тях комисията е намерила за неоснователни. 12 са останали за разглеждане през тази календарна година. Сред тях са и четири жалби на лишени от свобода от Варненския затвор.

В ръководството на МБАЛ "Св. Анна" от началото на годината не са постъпвали жалби от пациенти. "През есента на миналата година имахме една жалба. Тя беше от близки на пациент, които не могли ясно да разберат какво е състоянието на болния, защото лекуващият лекар не бил достатъчно словоохотлив", каза за "Позвънете: ВестникЪт" шефът на Окръжна болница д-р Веселин Николов. Повечето от жалбите пациентите подавали в Българския лекарски съюз и в Районната здравноосигурителна каса.

"Нямаме писмени жалби, нито през миналата година, нито през тази. Като цяло има единични устни оплаквания, че се е наложило да чакат пред кабинета на лекаря или не са му обърнали достатъчно внимание", каза зам.-директорът на МБАЛ "Св. Марина" доц. д-р Риналдо Шишков.

Източник: в. "Позвънете: ВестникЪт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: