Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Банкомат във Варна глътна карта след опит да бъде източена
Автор: Екип Varna24.bg 18:27 / 20.11.2010Коментари (0)1867
© Varna24.bg
Банкомат във Варна "глътна" дебитна карта, след като дни по-рано имало опит за източване на пари от нея.

Това разказа читател, който донесе и снимка на банкомата. Устройството е на ул."Генерал Колев", до входа на супермаркет "СБА". Следите от външна намеса върху картовото устройството са видими.

Читателят теглил пари от същия банкомат на 14 ноември. В петък следобед отново направил опит да дръпне пари, но устройството задържало дебитната му карта.

Той незабавно алармирал служителите на банката. От там му обяснили, че преди дни е бил направен опит за неправомерно теглене от банковата карта. Това било причината и картата му да бъде запорирана от централното управление на трезора в София, тъй като имало сериозни основания да се смята, че се прави опит за кражба от картата.

Служителката в банковия офис обяснила, че в подобни случаи банката обявява картата за невалидна и до дни изпраща нова на титуляра от обслужващия го клон.

Същият късмет обаче нямал служител на МВР във Варна, който се разделил наскоро с част от полицейската си заплата, след като скимъри свалили данни от картата и източили 200 лв. от сметката му.

Скимърите, ужилили служителят на реда, явно са били специалисти, след като източването изобщо не било засечено от контролните органи на банката и картата на полицая останала активна и след като била опразнена.

Когато няма пари вътре, процедурата по разследване на източване е по-тромава и почти невъзможна за разрешаване, тъй като банката иска внасяне на депозит и двуседмичен срок за разследване на злоупотребата.

Случаите на този вид мошеничество с използването на банкомати периодично достигат пика си. Бурните обсъждания на проблема траят само дни след поредното съобщение, че някой бил измамен от неправомерни транзакции с наличността му в дебитната или кредитната карта. Всеки път обаче се повтаря една и съща, всъщност доста обикновена схема. Върху картоприемника на банкомата злоумишлениците установяват т.нар. скимър - специално приспособление, в което се намира устройство за четене на информацията от магнитната лента на вашата карта. Освен това на клавиатурата се слага друго изобретение, което запомня секретните цифри на ПИН-а. Така че дори и да прикривате с ръка панела на банкомата, докато въвеждате известния само на вас код, това няма да "спаси" парите ви от злия умисъл на престъпниците.

По-разсеяните, които забравят да вземат мерки срещу измами чрез банкомат, ги дебне микрокамера, която предвидливо е разположена наблизо в някоя скрита кутия. По този начин се заснема всяко натискане на определена цифра и мошениците с лекота получават пълния набор на данните от картата ви. Както се казва - няма да успеете да пресечете най-близкото кръстовище, а до банкомата вече застава бандитът с празна пластмасова карта в ръка, слага я в процепа и скимърът й "подарява" данните за наличността. В другата ръка мошеникът държи автономно устройство, което му показва "прочетения" от клавиатурата ПИН-код. Отстрани се създава илюзията, че човекът просто тегли пари от банкомата. Което не е далече от истината. Той наистина ги тегли - само че не от неговата, а от вашата карта!

За да не се "хванете на въдицата" на банкоматните мошеници, експертите по борба с финансовите измами съветват най-напред хората да проявяват бдителност. Ако имате неприятни предчувствия, провокирани от необичайния вид на банкомата, забележите някакви подозрителни процепи, вдлъбнатини или издутини, както и когато изведнъж се появят съмнения - най-добре потърсете друго място за теглене на пари. Не насилвайте късмета си, ако картата ви трудно влиза в банкоматния процеп - бързо си я върнете. Ако вече сте набрали ПИН-а и едва тогава се е появило усещането, че нещо не е наред, по-добре опитайте да оставите картата в банкомата. Това може да стане като например въведете три пъти грешен код. Но не забравяйте незабавно да се обадите на телефоните, посочени върху банкомата или изписани на някоя бележка, получена при теглене на пари, дори тя да е от друго място. Много добър ход е да вземете целия дневен лимит за трансфер на средства от картата - най-често той е в размер на 400 лв., или изтеглете всичките си пари. Това е най-големият удар, който можете да нанесете на мошениците: представете си само изражението по лицата им, когато открият, че усилията им да свалят информация от картата ви са напразни. При всички случаи обаче не забравяйте да информирате за подозренията си банковите служби за сигурност. Да наглеждат и пазят банкоматите от злосторници е тяхно пряко задължение.

Източник: VNews









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (458) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: