Бараки се захранват от кабели през полянките в Морската градина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:45 / 13.05.2013
948
Щандовете за сладолед и пуканки, всевъзможните малки барачки и други преместваеми търговски обекти в Морската градина се захранват с електричество от висящи, стърчащи и провлачени през зелените площи кабели. Кой и как е свързал фризерите с източниците на захранване, изобщо не е ясно, както и дали това е направено професионално и преди всичко законно. За сметка на това будките вече се охраняват от камери, закрепени върху дърветата. Всичко това става ясно от собствено любителско разследване, което е провел варненският общественик Николай Цветков. По негово мнение подобен начин на свързване на преместваемите обекти е незаконен.

По този повод той е подал искане за достъп до обществена информация, с което да се изясни както броят на временните търговски обекти в парка и редът за разполагането им, така и позицията на община Варна по захранването им с електричество по този начин.

Преди Цветков да е получил официален отговор, ние потърсихме мнението на шефа на отдела за контрол на търговията и туризма в общината Иван Иванов. Той заяви, че също е разговарял с гражданина и е разпоредил проверка на захранването с електричество на временните обекти в парка. От думите на общинския служител стана ясно, че това всъщност ще бъде не толкова проверка, колкото акция за информиране на собствениците на щандове да обезопасят максимално кабелите си. Иванов обаче даде да се разбере, че администрацията предпочита да не се стига до премахването им.

"Трябва да се погледне и от друга страна на въпроса, защото един фризер за сладолед дава сезонна работа на двама студенти например. Законът за устройство на територията (ЗУТ) дава възможност за подобно временно свързване на обектите, общината трябва по-скоро да създава условия и да подпомага този малък бизнес", коментира шефът на контролния отдел на общината.

Иван Иванов заяви също, че за него поставянето на камери е обяснимо, защото кабелите на фризерите често се крадат. Това пък води до загуби от разтопяването на стоката. Той посочи все пак, че регламент за тях не съществува и по тази причина общината не е съгласувала монтирането им по дърветата. Иванов също така отрече бараките в Морската градина да са станали повече от предишни години.

"Всеки има право на гледна точка", обобщи той по въпроса с претенциите към обектите и отново подчерта, че бараките създават доходи за доста хора.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).