Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Без лечение остават неосигурените онкоболни
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 06.01.2011Коментари (0)827
© Varna24.bg
Пациентите с диагноза рак, които са здравно неосигурени, остават без безплатно лечение и медикаменти от началото на тази година, алармираха от преобразуваните онкологични диспансери.

Причината е, че с превръщането им в специализирани болници и комплексни онкологични центрове бе спряна и държавната субсидия за лечението на пациентите с диагнозата на века. Така финансирането на тези лечебни заведения вече ще зависи само и единствено от здравната каса. Както е известно обаче, тя не дава пари за лечението на болни, които не са плащали здравните си осигуровки.

Досега за нас нямаше значение дали болният е осигурен или не, тъй като имахме средства, осигурени от държавата, с които да покриваме неговото лечение. От началото на годината обаче не можем да си го позволим, още повече, че касата ни наложи и лимит за дейността, който при нас покрива само лечението на солидните тумори, обясни управителят на Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания във Варна д-р Господин Игнатов.

Към момента все още не е ясно и как ще се финансира диспансерната дейност, която се извършваше от бившите диспансери и на която новите структури са правоприемници, съгласно измененията в Закона за лечебната дейност. Само във варненското здравно заведение са диспансеризирани над 19 000 болни, на които се извършва задължителен преглед на 6 месеца или една година.

Говореше се, че финансирането ще идва от държавния бюджет чрез общините. Нито в републиканската хазна, нито в проекта за бюджет на Варна за тази година обаче има заложено такова перо, каза д-р Игнатов. Годината вече започна, а още не се знае от кого, на кого и по каква методика ще се плаща. На ден през нашите кабинети обаче преминават по 100-120 пациенти.

Същото толкова неясно се оказва и положението с профилактичните прегледи. За тях също няма разписани правила за остойностяване и финансиране при новите условия. Досега за тях целево също плащаше държавата. Докато този въпрос не бъде решен в специализираната онкологична болница във Варна профилактичните прегледи са спрени.

Неосигурените онкоболни ги очаква и друга неприятна изненада. Оказва се, че те ще останат не само без безплатно лечение, но и без безплатните лекарства. Досега те бяха отпускани от диспансера и плащани от държавата. От началото на годината изписването на рецептите се поема от семейните лекари. Неосигурените обаче нямат такива, което автоматично ги лишава от безплатните илачи. Този месец онкоболницата издава протоколи за лекарствата, които ще се изписват от GP-тата. Друг е въпросът, че още не е ясно как те ще стигнат до тях. Нямаме указания дали можем да дадем екземпляра за общопрактикуващия лекар на пациента или трябва да го изпратим, както в касата, по служебен ред. Това обаче означава, че ще трябва да съберем адресите на стотици GP-та и всеки месец да заделяме много средства за кореспонденция, обясни шефът на болницата във Варна. Той очаква и проблеми с търговете за лекарства, които също от тази година вече няма да се провеждат централизирано от здравното министерство, а от всяка лечебница. Засега известен е само позитивният списък и този, в който са включени илачите, които се поемат от здравното министерство. Колко ще се плащат, как ще се плащат, колко са заделените средства обаче също не е ясно. Срокът за подготовка на търговете е 10 януари.

Кога и как неяснотите около финансирането на най-чувствителната група пациенти ще бъдат изчистени не е ясно. Има реална опасност обаче хиляди раково болни да останат без прегледи и лечение, ако не за цялата година, то със сигурност в първите й месеци. И това на фона на изведените от здравното министерство приоритетни области, първата от които е борбата с рака.

Източник: vNews









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: