Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Безплатно преглеждат зъбите на деца през юни в Дентален център I
Автор: Екип Varna24.bg 11:00 / 19.05.2010Коментари (0)635
© Varna24.bg
Дентален център I традиционно се включва по инициатива на ръководството в националните мероприятия за профилактика и безплатни прегледи на подрастващите до 18 години. Въпреки че национална кампания в момента няма обявена, заради плачевните резултати от подобни инициативи управителят на Дентален център I д-р Слава Даковска и екипа й подхванаха идеята в чест на 1 юни - Денят на детето, през целия месец да извършват профилактиката с безплатни прегледи на подрастващите до 18 години. Общинският център има опит с детското зъболечение, тъй като заедно с Дентален център "Даковски", са единствените здравни заведения в морската столица, които са разкрили кабинети в две училища.

Безплатните прегледи на ученици ще продължат през целия месец юни 2010 г. В Стоматологията скринингът ще се извършва от четирима детски стоматолози след предварително записване на телефони: 615 307 и 615 586. Всички желаещи могат да посетят зъболекарите в центъра от 8 до 19 часа всеки работен ден, съобщи д-р Слава Даковска, управител на Дентален център I.

Д-р Даковска коментира още, че проблемът със зъбния статус на децата е особено голям. Всички провеждани скрининги доказват наличието на кариеси в най-ранна възраст и дори на извадени постоянни зъби още на 10-12 години. В миналогодишната кампания се установи при прегледи в няколко училища, че във Варна има деца, особено от ромската общност, които през живота си не са ползвали четка и паста за зъби. От практиката да обслужват със свои кабинети няколко варненски училища се констатира, че родителите нехаят на състоянието на зъбите на своите деца. Освен това в Стоматологията няма почти никакви безплатни специализирани услуги. На децата до 18 години се полага един преглед и четири дейности, включващи пломби и вадене на зъби. Всички усложнения като пулпити и други се доплащат, както и прегледите. И обикновено родителите водят децата си, когато положението със зъбите им се влоши и вместо редовно да се прави профилактика и пломбиране на зъби, то в лошото състояние се налага да се лекуват корени или пулпити и дори вадене на постоянни зъби, което допълнително оскъпява стоматологичната услуга, обясни още д-р Даковска.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: