Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бизнесмени организират подписка срещу банките
Автор: Екип Varna24.bg 12:47 / 25.02.2009Коментари (0)1493
© Varna24.bg
Ако банките не докажат своята социално обществена отговорност до края на март, Националната асоциация на българския бизнес ще прикани целия български народ и бизнес да оттегли доверието си от банките. Това заяви в интервю за Дарик Светлозар Николов, председател на асоциацията.

Проблемът е, че банките категорично отказват да влязат в преговори с нас за намиране на начин за съществуване. Банковата система е неефективна, работи само за собственото си спасяване и не служи на стопанската инициатива. Банките трябва да помагат, а не да съсипват и ограбват, е мнението на варненския бизнесмен.

Националната асоциация на българския бизнес /НАББ/е учредена на 15 декември миналата година. Официално в нея членуват над 2500 малки и средни предприятия от цялата страна, от различни сектори на икономиката, твърди Светлозар Николов. Заради финансовата криза през януари над 7800 служители и работници в предприятия на членове на НАББ са били съкратени, посочи Николов. Фирмата на варненеца пък е намаляла от 300 на 70 души персонал.

Всеки сам ще прецени как да оттегли доверието си от банките, добави Николов и описа възможностите - чрез изтегляне на всички средства от банковите сметки, намаляване на междубанковите плащания до минимум и спиране на плащанията по текущите кредити. Николов не можа да отговори на въпроса дали с този призив няма да бъде предизвикана още по-голяма криза в банковия сектор.

Като част от кампанията "Банки - Стоп! Не унищожавайте българският народ и себе си" от утре асоциацията стартира подписка с 11 искания към правителството. Някои от тях:

- Държавата да упражни контрол върху банките с цел намаляване на необосновано високите им лихви и такси за обслужване на потребителите! - Създаване на Държавен Кредитен и Гаранционен Фонд с цел рефинансиране на ипотечни кредити на лица, които не могат да си изплащат кредита при договорените условия; поемане на част от вноската на лица, които са съкратени до момента, в който си намерят работа; поемане на част от риска, чрез предоставяне на гаранция от фонда по кредити на малки и средни предприятия и граждани.

- Държавата да упражни административен и правен натиск върху банките с цел отпускане на нисколихвени кредити на малкия и среден бизнес и ипотечни кредити на гражданите.

- Изкупуване на банка чрез придобиване на контролният пакет от държавата с цел провеждане на директна политика за нисколихвено кредитиране за малкия и среден бизнес и гражданите .

- Да се приеме Закон, с който да се регламентират правата на длъжниците, с цел срещу тях и техните семейства да не бъде упражнявано насилие, нарушавани техните права и личен живот.

- Да се оптускат нисколихвени кредити до 2% на най - нископлатените държавни служители - полицаите и други държавни служители, които рискуват ежедневно живота си за нас!

- Да се постави таван на лихвите по депозитите, с цел стимулиране на нисколихвено кредитиране!

Подписката ще стартира от Варна. Пунктове за събиране на подписи ще бъдат разположени на площад "Независимост", до църквата "Св.Никола", срещу хотел Черно море и други места в града. Там всеки желаещ ще може да сложи подпис под исканията на бизнесмените.

От днес пък стартира сайтът www.sos-bulgaria.com, където всеки може да даде мнение или съвет за кампанията, както и да бъдат подавани сигнали за конкретни проблеми с банковата система, съобщи Светлозар Николов в ефира на Дарик Варна.

Светлозар Николов не назова имена на други български бизнесмени, членове на НАББ, но се закани, че членската маса на асоциацията ще се увеличи няколкократно до броени месеци.


(c) Presscenter.bg


Източник: Дарик








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: