Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бизнесът иска приватизация на НАП
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 04.03.2009Коментари (0)949
Да се приватизира възможно най-бързо Националата агенция за приходите (НАП), настоя варненската счетоводна общественост. Одиторите се срещнаха с прдставители на данъчното и депутати. Според Симеон Симов, управител на одиторска компания, дейността на агенцията, отдадена на частни фирми, би била много по-печеливша. Така щяла да се ограничи и корупцията, която стана особено актуален проблем в НАП в последните седмици. Да се включат всички счетоводни компании в публичен регистър, изготвен от НАП, бе друга идея на Симов. Така, според него, всички кантори щели да имат стимул да спазват законодателството и да насърчават клиентите си, за да попаднат по върховете на класацията. Според правилата на търговската конкуренция това ще гарантира и по-голямо търсене за призьорите.

Междувременно стана ясно, че в данъчните закони се предвиждат сериозни реформи с цел изваждане на сивата икономика "на светло". Свързване на касовите апарати на големите данъкоплатци директно с НАП е сред предложенията, които се очаква да бъдат разгледани в парламента. По думите на подуправителя на Националния осигурителен институт Весела Караиванова това ще даде възможност на приходната администрация да следи реалните обороти на данъкоплатците. Идеята не бе посрещната толкова радушно от бизнеса, според който с това само ще се създадат допълнителни разходи в условията на криза.

Сред предвижданите промени е и увеличаване правомощията на данъчните служители. За това настоя и изпълнителният директор на НАП-Варна Иво Генов. Той акцентира върху необходимостта от засилване на контрола при спазването на трудовото законодателство. Към момента данъчните нямат никакви правомощия в това направление, като те са концентрирани изцяло в ръцете на инспекцията по труда. За Варна цялото ведомство разполага с десетина служители, посочи Генов, като намекна, че по този начин осъществяваният контрол не е достатъчен. Предстои да се въведат сериозни ограничения и по отношение на касовите разплащания, както и на заемите, които фирмите получават от физически лица.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: