Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Благомир Коцев: В дворовете на Военна болница и Техническия университет във Варна могат да се направят обществени паркове
Автор: Екип Varna24.bg 09:47 / 19.10.2023Коментари (7)2957
Споделеното ползване на зелените площи не противоречи на предмета на дейност на болницата и университета и вече е правено успешно, казва Коцев, който в момента е кандидат за кмет на Варна от ПП-ДБ

В дворовете на Военна болница и Техническия университет във Варна да се направят обществени паркове за споделено ползване между съответната институция – болницата и университета – и гражданите. Това предвижда програмата на Благомир Коцев, кандидат за кмет на Варна от ПП-ДБ, която бе публикувана още през август тази година. Разгръщането на парковата инфраструктура във Варна той е обособил в програмата си "Парк във всеки квартал“, която идентифицира липсата на зелени площи и нехайството на местната власт към тях като чувствителна за варненци тема. При мащабите на презастрояване и недобрата градска среда идеята с обособяването на зелен ринг от 10 нови парка, обхващащ всички райони на Варна, е акцент в програмата на Коцев.

Тя предвижда и изграждането на паркове със споделен обществен достъп на територията на Военна болница и Техническия университет. При положение, че в районите на Варна просто не са останали налични общински терени за нови паркове, защото всичко вече е продадено, идеята се приема добре от варненци. Като областен управител на Варна именно Благомир Коцев спря продажбата на повече от 140 декара зелени терени, отредени за продажба, с аргумента, че те трябва да се ползват за нови паркове, зелени и спортни площи.

В продължение на тази политика преди броени дни Коцев изпрати формални предложения до администрациите и принципалите на болницата и университета в лицето на двете министерства техните зелени площи да се стопанисват съвместно с общината.

Като аргумент в подкрепа на идеята се изтъква, че вече има подобни примери, при които държавни територии се поверяват за управление на общината като Морската градина и Аспаруховия парк. Реализацията на тази идея на Коцев със сигурност ще зарадва жителите на кварталите Левски и Изгрев, където паркове и градинки просто няма. Втори аргумент е, че поддръжката на зелените пространства не е по силите на университета и болницата в мащаба, в който общината може да се заеме. А като трети аргумент се изтъква, че данъкоплатците издържат и болницата, и университета чрез държавните субсиди и следва да имат достъп до парковете, каквато е тенденцията навсякъде в Европа.

Университетът и болницата са държавни институции, но сякаш приликите свършват дотук. Във Военна болница достъпът не е свободен и никога не е имало паркова инфраструктура. Алеите на Техническия университет пък, с мълчаливото съгласие на академичните ръководства, повече от 10 години се ползват като алтернативна паркова среда от жителите на района. И в двата случая освен съгласието на академичните ръководства, ще трябва да се получи одобрение и на ресорните министерства – Министерство на отбраната и Министерство на образованието и науките. Според програмата на Коцев "Промени Варна“ седем от десетте нови парка в програмата трябва да бъдат изградени върху общински терени. Съгласно бюджетите, които се отделят за инфраструктура, това е напълно постижимо.

Защо не са проектирани за 10 години, няма да коментирам – всеки варненец се досеща, казва Коцев и уточнява, че относно дворовете на Техническия университет и Военна болница общината може да договори съвместно управление по аналогия на Морската градина и Аспарухов парк.

Парковете не противоречат на предмета на дейност на двете държавни структури, категоричен е той, като подчертава, че общината трябва да е водеща в изграждането и поддръжката на тези паркове за споделено ползване, както и в осигуряването на безопасни и несмущаващи условия.

Смятам за устойчива политика подобен бизнес модел на общината, още повече че така той би подкрепил и първия ни приоритет – хората на Варна да живеят в здравословна среда.

Засега идеята на Коцев печели одобрението на местната общност, с която кандидатът за кмет направи серия от срещи, в това число и провокира гражданската енергия в посока застъпничество за по-добра среда на живот.

Заявката е много силна и се очаква да получи "зелена светлина“ от министрите от кабинета, в който ПП-ДБ има превес.

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ




Още по темата: общо новини по темата: 634
23.06.2024 »
05.04.2024 »
11.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
16.01.2024 »
предишна страница [ 1/106 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.10.2023 г.
0
 
 
Безумно предложение за човек, който е направил паркинг и поставил шатри върху зелени площи от Морската градина!
Aнонимен
на 19.10.2023 г.
0
 
 
Аман от простотии .Около Терапията блоковете са един върху друг ,тои за паркове говори .
Aнонимен
на 19.10.2023 г.
0
 
 
Цял ден седнали на г*за си, до магазина не могат да отидат ако не са седнали на г*за си, карикатури
Aнонимен
на 19.10.2023 г.
0
 
 
В Морската паркинг не трябва да има, ще гласуват твърдо за Коцев, трябва да се ограничат колите в града и най-вече в централната част, да се забрани и в кола по 1 човек, аман от мързеливци
Aнонимен
на 19.10.2023 г.
0
 
 
В Морската паркинга няма да пусне, а ще ми говори за обособяване на нови паркове. Що за двуличие? Като започна да се разхождам около ресторантчето му без да се оглеждам за автомобили ще говорим пак.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ремонти във Варна
Почина актьорът Матю Пери
Проблеми с боклука във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: