Благомир Коцев с амбициозно предложение за нови паркове във Варна 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
11:38 / 19.08.2023
5908
Лидерът на “Продължаваме Промяната" във Варна Благомир Коцев оповести в своя личен сайт амбициозна програма за изграждане на 10 нови парка във Варна с обща площ от 650 дка. Заветната цел на начинанието е да има парк във всеки квартал, каквото е и наименованието на инициативата. Според Коцев след реализацията на новите паркови площи ще се премахне "една очевидна несправедливост, при която всички природни блага са струпани в центъра на града“.

В подкрепа на новата концепция се изтъкват следните аргументи:

- Зелените площи са естествена бариера срещу горещините и запрашаването в градска среда;

- Парковете повишават качеството на живот и стойността на жилищната собственост, което е в пряк интерес на гражданите;

- Парковата мрежа предоставя алтернативни маршрути за придвижване пеша или с колело;

- Придобиването статут на парк е силна административна защита срещу презастрояването на града.

Любопитно е, че цялата концепция е разгърната върху общински и държавни терени, което я превръща в напълно реалистичен план, стига да има воля от страна на местната власт. Парцелите към момента са зелени площи, макар и в преобладаващата си част да са безстопанствени. Някои от тях са с подходящ статут за паркови пространства, но други изглежда са предвидени за застрояване, което едва ли ще се понрави на жителите на съответните райони. В тази връзка Благомир Коцев посочва че "Придобиването статут на парк е силна административна защита срещу презастрояването на града.“

Всъщност Коцев е доста последователен в тази си позиция, тъй като преди година, тогава в качеството си на областен управител, спря възможността да се продават терени, които общинският съвет беше определил с такава цел. Още тогава той заяви, че градът се нуждае от повече зелени и открити пространства и че "Варна трябва да расте за сметка на разширяването с крайградските зони, посредством нова и удобна инфраструктура към тях, а не чрез презастрояване в текущите контури.“

Сред по-интересните моменти в програмата е изграждането на паркове в зелените площи на Военна болница и в двора на Техническия университет. Всъщност дворът на университета от години се ползва като парк от жителите на квартал “Левски", но това изобщо не е регламентирано. Естествено прогресивната идея за парк “Военна болница" и парк “Технически университет" минава през активни преговори с ресорните министерства и администрациите на двете учреждения, което пък ще бъде сериозен изпит за влиянието на Благомир Коцев в София и ясен знак дали може да привлече подкрепата на изпълнителната власт. 

Доста прогресивна е също идеята за изграждане на  парк “Виница" по протежението на зелена ивица, която свързва квартала с ботаническата градина и към момента е със статут на държавен горски фонд. Хората от квартала на практика нямат адекватен пешеходен маршрут до градината и до курорта " Св. Св. Константин и Елена“, защото малогабаритните тротоари по едноименната пътна отсечка са по-скоро опасни.

Най-мащабни са предвижданията за район Младост. 320 дка или малко над половината от новите паркови площи ще бъдат именно там. Заложено е  проектиране на парк "Цар Освободител“, успоредно на едноименния булевард, който ще се свързва с парк "Младост“ и съществуващия вече парк "Възраждане“. 

В квартала Младост се залага истинска паркова мрежа в посоките изток - запад и север -юг, която би дала алтернативни пешеходни маршрути за жителите за придвижване в района. Интересно е, че в разработката са включени също зелените площи около кръстовището на булевардите "Сливница" и "Република", които станаха повод за граждански протести и политически декларация след решението на общинския съвет за тяхната продажба и застрояване. 

Трябва да се отбележи, че върху програмата е работено детайлно и със замах, което едва ли е изненада, предвид факта, че Благомир Коцев привлече урбанисти и строителни експерти през изминалите месеци, с които провежда активна кампания за граждански контрол върху качеството на общинското строителство и ремонти.  

С анонсиране на инициативата лидерът на местната структура на “Продължаваме Промяната" на практика започна огласяването на секторните си политики, които обещава да залегнат в цялостната му програма за управление на Варна. Той все още не е официално обявен за кандидат на политическата формация за кмет на Морската столица, но проактивните му действия са ясна заявка да бъде фактор в местната политика.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Избраха новата Miss Globe Bulgaria на церемония във Варна
Проблемът с изборите във Варна остава нерешен
Това е изборът на Варна: Вижте името на новия рис в Зоологическат...
Отново! Огромен клон падна върху детска площадка във Варна
Синоптиците от НИМХ казаха дали ще става за плаж в неделя
Варненец е шампион на Международната олимпиада по информатика в Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).