Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Благомир Коцев с важен план за бъдещето на града
Автор: Екип Varna24.bg 15:29 / 26.09.2024Коментари (0)2564
©
Общинската администрация работи по предложение за създаване на общинско предприятие за сметопочистване. В момента се събира и анализира информация, черпи се пример от други общини в България, за да бъде внесено за разглеждане в ресорните комисии на Общинския съвет. Това каза по време на днешното редовно заседание на съвета кметът Благомир Коцев, като даде пример с подобно предприятие в Пазарджик.

Кметът припомни, че договорът за сметопочистване с настоящата фирма изтича през 2026 година, а предсрочното му прекратяване крие риск от съдебни дела с неясен край и от ощетяване на общинския бюджет, както и от възникване на проблеми с изпълнението на услугата в целия град. Той допълни, че междувременно администрацията е засилила драстично контрола върху фирмите и през летните месеци юли и август й е наложила рекордни глоби от малко под 500 хиляди лева, като очаква подобряване на услугата.

На въпрос за състоянието и инвестициите в спортни обекти и съоръжения Коцев заяви, че неговият екип е заварил голяма част от базите, които се нуждаят от ремонт или довършване, без паспортизация, без Подробни устройствени планове и без сгради от спортните имоти да са били нанесени в кадастралната карта. През последните месеци административните процедури значително са напреднали, посочи той, и изброи извършени такива процедури за Гребна база "Сия Нейкова“, Зала "Простор“, залата за бадминтон, конните бази и другите спортни имоти. Завършването на тези процедури ще позволи проектирането на обектите и кандидатстването за финансиране, стана ясно още от думите на Коцев, който подчерта, че за 9 месеца администрацията е наваксала години бездействия в паспортизирането и управлението на спортните бази.

Той даде пример и с недовършения физкултурен салон на VII СУ "Найден Геров“, където се извършва конструктивно обследване, на базата на което да се проведе обществена поръчка за завършването му. Кметът припомни, че изпълнителят на обекта буквално е избягал, без да го е завършил и със 100% авансово плащане от предходното управление.

На въпрос за промените в администрацията кметът подчерта, че служители, които не работят ефективно и в полза на гражданите ще бъдат освободени, а спечелилите новите конкурси ще влеят свежа кръв в екипа.

В отговор на въпрос за състоянието на общинската фирма "Градски транспорт“ кметът припомни, че Общинският съвет е принципал на дружеството и избира борда на директорите и изпълнителния директор. Близо 30 млн. лв. е бюджетът на дружеството, оставен еднолично на директора да го разпределя за заплати и да прави щатното разписание, като Общинският съвет се е отказал от контрола върху това разписание, заплатите, назначенията и пр. Дали "Градски транспорт“ се управлява ефективно ще покаже независимият одит на дружеството, както и на останалите общински дружества, управлявани от ОбС, каза още Коцев. На въпрос за ползването без договори на павилиони на общинския пазар на ул. "Д-р Пискюлиев“, кметът посочи, че там също ще влезе независим одит, за да види ощетена ли е общината от ползването на обекти с изтекли разрешения и ако резултатите показват вреди за бюджета, ще бъдат предоставени на съответните органи. На хората са предоставени търговски площи в непосредствена близост, обясни още той.

В отговор на въпрос вярно ли е, че гражданите на Варна са плащали по 13 хиляди лева на ден за недобре работещата билетна система през 2023 г., той отговори, че приходите в Общинското предприятие ТАСРУД са същите като предходната година, но разходите за поддържане на системата са намалени драстично. През 2023 г. разходите са били над 1 млн. лв., а сега за същия период и при същите приходи разходите са нула лева, стана ясно от думите на кмета. Поради дефектите в работата на заварената от нас система, е в ход обществена поръчка за нова, която да позволи на хората да плащат с кредитни, дебитни карти, приложения и други платежни инструменти, обясни Коцев.

Кметът за пореден път постави темата за бригадите за бързи ремонти, които ще извършват по-дребни ремонти дейности без тежки административни процедури. По думите на Коцев, предложението му съвпада с исканията на съветниците - районните кметове да имат право да възлагат и определят задачите на работните групи. Единствената добавка е, че целият ресурс, като техника, автомобили и инструменти, трябва да бъде концентриран на едно място – а именно в общинското предприятие по озеленяване, обясни кметът, тъй като районните кметства нямат места за съхранение на техниката, ресурс, екипи и пр. Очевидно предизборно няма да се разберем, но се надявам след изборите да влезете в по-конструктивен диалог. Смятам, че всички – съветници, районни кметове и граждани - имаме нужда от бригадите за бързи ремонти, каза още кметът.

По повод недовършените ремонти по ВиК-цикъла Коцев припомни, че ВиК е дружество с над 70% държавен и с около 30% общински дял, а ВиК дружествата в страната се ръководят от държавния ВиК-холдинг. В него Общинският съвет има представител в лицето на общинския съветник от партия "Възраждане“ Николай Костадинов, който би следвало да даде отчет пред хората и ОбС какви мерки е взел, за да защити публичния интерес на гражданите на Варна, припомни кметът. Същевременно, още през 2021 г., по силата на споразумение между Община Варна и ВиК, администрацията е лишена от контролни функции над дружеството с изключение на утвърждаване на временна организация на движението в ремонтираните участъци, припомни условията на подписания от предходното управление договор кметът Коцев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: