Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Благомир Коцев за проблема с лодкостоянките във Варна: Никой не го решава, причина е за разполагането на голям брой незаконни съоръжения на общинска земя
Автор: Велизара Ангелова 19:43 / 09.03.2024Коментари (1)3356
© фейсбук
Проблемът с лодкостоянките във Варна е десетилетен. Никой през последните 30 години не се е ангажирал с решаването му, а това е станало причина за разполагането на голям брой незаконни съоръжения на общинска и държавна земя. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев в личния си профил в социалната мрежа Facebook, видяхме от Varna24.bg и продължи:

"И дребномащабните, и едромащабните рибари са прави в търсенето на трайно решение на кризата. Никой от тях не иска да престъпва закона, а просто да им се даде възможност да упражняват занаята, с който хранят семействата си".

Според него назрявалите с години проблеми са довели до ескалация на напрежението, в която се искат оставки в общинската администрация и се правят заявки за масово акостиране на стотици лодки на Морска гара, но такъв тип подход не е конструктивен, смята Коцев.

"Поставянето на условия за преговори не е добро начало на сериозен диалог. А такъв проведохме тази седмица на редица срещи с представители на близо 10 рибарски сдружения от различен калибър", добави кметът.

Исканията на риболовната общност са свързани с 3 неща, сред които: размера на корабните такси за ползване на общински пристанища, узаконяването на лодкстоянките и развитие на риболовната инфраструктура.

"По последната тема поех ангажимент Общината да ускори проектирането за разширение на пристанище "Варна" и лодкостоянката "Антон Иванов". За двата проекта ще бъдат разгледани възможности за финансиране по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури. Общината разполага и с друг терен, подходящ за изграждането на рибарско селище, в района на бившето корабното режище. Изграждането на нова риболовна пристанищна инфраструктура, която включваща прилежащи зони за любителски и стопански риболовни съдове, би създало предпоставки за цялостно развитие на сектора", твърди кметът.

"Най-доброто място за дребномащабен риболов, според самите рибари, пък е на "Малка чайка". Теренът е собственост на Медицинския университет, но ще се радвам да обсъдя тази възможност за развитие на сектора във Варна с новия ректор на университета – проф. д-р Райков."

"Като човек, развивал се през годините в морския бизнес, и ясно осъзнаващ приноса на рибарството в Синята икономика, считам че е крайно време да бъде сложен край на последиците от популисткото управление във Варна, при което не са търсени цялостни решения за рибарския сектор, а само е създавана почва за сегашното браншово напрежение", допълни още той.

По темата за таксите в общинските рибарски пристанища, кметът предлага на рибарите да се върнат старите тарифи от 2021 г., които залагат на постепенно облагане спрямо размера на плавателния съд.

"С това оттеглям предложението на ръководителя на отдел "Рибарски пристанища" Лъчезар Братоев за повишаване на таксите".

По последната тема с незаконните лодкостоянки Коцев ще настоява междуведомствената група, предложена от областния управител проф. д-р Андрияна Андреева, да заработи активно за временното решаване на проблема.

Според него големият брой нерегламентирани съоръжения за приставане на плавателни съдове може да бъде драстично намален до изграждането на нова пристанищна инфраструктура за риболовния сектор.

"Очаквам сериозният диалог с риболовния сектор да продължи, за да може заедно да работим за неговото развитие. Нека държавата и общината, централна и местна власт, да решим проблемите на варненските рибари веднъж завинаги. Те не са длъжни да правят разлика между двете. За тях Варна е една, както морето, което изхранва семействата им", завърши Благомир Коцев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.03.2024 г.
0
 
 
КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ,УЖ ШЕ БЛАГОУСТРОЙВАТ РИБАРСКИЯ ПОМИНЪК!!НИЕ НЕ СМЕ ТОЛКОЗ ПРОСТИ,РАЗБИРАМЕ КАКВИ СА ДАЛАВЕРИТЕ.Я ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА СИ РЕМОНТИРАТ КЕЙОВЕТЕ,МОСТЧЕТАТА И ПИРСОВЕТЕ ПО ЗАДАДЕН ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ И СЛЕД ТОВА МИНЕТЕ И ИМ ГИ УЗАКОНЕТЕ.НО ВИЕ ИСКАТЕ ДА ИМ ИЗВИЕТЕ РЪЦЕТЕ И ДА ГИ ПРИНУДИТЕ НЕ САМО ДА СЕ НМЕСТЯТ НА НЕУДОБНИ МЕСТА ЗА РАБОТА,АМИ И ДА ГИ ОСМУЧЕТЕ ОТКЪМ ПАРИ С НЕПОСИЛНИ НАЕМИ.ОСТАВЕТЕ ХИРСТА ДА СИ РЕМОНТИРАТ КЕЙОВЕТЕ И МИНЕТЕ И ГИ УЗАКОНЕТЕ!!!!!ДРУГОТО Е ДАЛАВЕРА И МОШЕНГИЯ СКРИТА ЗАД ПАРАВАНА ЕВРОПЕЙСКИ ЕВРОСРЕДСТВА.НЕ МЪЧЕТЕ ХОРАТА ЗА ДА СИ НАТЪПЧЕТЕ ДЖОБОВЕТЕ.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: