Близнаците, обвинении в трафик на хора, остават в ареста

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:13 / 01.06.2010
1404
Апелативният съд във Варна потвърди арестите на близнаците Светлин и Красен Иванови, сочени за лидери на 9-членна престъпна група за склоняване към проституция, трафик на хора, пране на пари и разпространение на наркотици във Варна. Въззивната инстанция потвърди законосъобразността на определение на Варненския окръжен съд от миналата седмица, с което са били оставени без уважение молбите на двамата братя за изменение в по-лека на мерките им за неотклонение. Освен близнаците, за участие в престъпната дейност по това дознание се разследват още Пейчо Пейчев, Стоян Стефанов, Христо Николов, Марин Йотов, Георги Василев, Иван Ямболов и Камелия Боева. С изключение на последните трима, които са под домашен арест, от средата на април тази година, всички други търпят най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража".

Днес Апелативният съд за пореден път стигна до извода, че преценката на събраните в хода на разследването гласни свидетелства и други доказателства по категоричен начин обосновават предположението, че Красен и Светлин са съпричастни като организатори и ръководители към престъпната дейност на групата. По повод на твърденията на Светлин Иванов, че в посочения период бил под полицейска закрила и нямало как да върши престъпления, съдът посочи, че за престъпната дейност има не само събрани категорични доказателства, но и, че тя е била съпроводена с явно парадиране на връзки и закрила от представители на висши държавни институции. Въпреки твърденията на другия близнак - Красен, че няма нищо общо с брат си, въззивният съд отново се позова на събраните гласни доказателства. Според тях тандемът успял да подчини "бизнеса с проституция" във Варна, като наложил лидерството си със страх и заплахи. Установена била и схемата за разпространение на наркотици. Въззивната инстанция споделя и изводите, че високата степен на обществена опасност на престъпните деяния водят до заключението, че има опасност ако са на свобода двамата да направят опит да окажат въздействие върху свидетели, или да извършат други престъпления.

В своето определение днес Апелативният съд обърна специално внимание на обстоятелството, че от задържането на близнаците на 13 април тази година до настоящия момент не са били извършвани почти никакви процесуално-следствени действия. Според съда, мярката за неотклонение не може да бъде цел на досъдебното производство, а това процесуално бездействие не може да продължава дълго време. Ако не настъпи промяна и бъде сезиран, съдът ще направи поредна задълбочена проверка на събраните материали и би могъл да преразгледа основанията за определените мерки за неотклонение. Определенията на Варненския апелативен съд, с които бе потвърден ареста на Светлин и Красен Иванови не подлежат на обжалване.

Пресслужбата на съда припомня, че досъдебното производство спрямо престъпната група е започнало в края на юни миналата година под ръководството на Следствения отдел при Варненска окръжна прокуратура. Деветимата са привлечени като обвиняеми затова, че от октомври 2008 до 10 април 2010 година са участвали в престъпна група, организирана и ръководена от близнаците, създадена за склоняване към проституция и блудствени действия, трафик на хора, пране на пари и разпространение на дрога. Спрямо Георги /41год/, Стоян /20год/, Христо/28год/, Иван/23год./ и Камелия /47год./ има повдигнати обвинения за различен брой лица, склонявани към проституция и за организиране на трафика им. Според обвинението Пейчев /40год./ също е имал ръководни функции в групата, а Марин Йотов /24год/ е инкасирал "заработеното" от проституция и е отчитал парите на лидерите на организацията. Охранителите и шофьори Стефан Стефанов и Христо Николов са осъществявали силовите действия, заплахи и принуда спрямо проституиращите жени и травестити.


Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
26.10.2010 Домашен арест за обвинен в разпространение на амфетамини
12.10.2010 Разследван за трафик на хора остава в ареста
21.04.2010 Обвиняем предпочете да остане в ареста
20.04.2010 Шестимата от групата на "Близнаците" остават в ареста
20.04.2010 Задържаните от групата на Близнаците обжалват арестите си
14.04.2010 Близнаците и Пейчо Пейчев остават в ареста
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).