Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Близо 500 деца без места в детските градини във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:06 / 27.04.2009Коментари (0)863
Почти 500 деца няма да бъдат приети в детските градини във Варна през тази година, заради недостиг на места, съобщи председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Подадени са общо 3092 молби за първа група в забавачниците, но 910 от тях се дублират, тоест, реалният брой заявления е 2182. Място има само за 1615 деца. Гуцанов припомни, че след като част от градините, които в момента се строят влязат в експлоатация, капацитетът ще се увеличи до 1900. Така действителният брой на малчуганите, които няма да прекрачат прага на детските заведения в града през тази година ще се понижи до около 300.

16 нови групи ще бъдат открити в следващите четири месеца, подчерта Гуцанов. През август ще е готова градината в кв. "Младост", чиято първа копка бе направена днес. В средата на месец май пък започва строителството на детско заведение в кв. "Аспарухово", което също ще бъде завършено през август. И двете градини, във всяка от които ще има по 6 групи, ще влязат в експлоатация най-късно на 1 септември. През юли ще бъде открита и забавачница до градина "Детското градче", обяви Борислав Гуцанов. Градината се строи чрез публично-частно партньорство и е с капацитет за 4 групи. Във всяка група има място за 25 деца.

До края на тази и началото на следващата година се предвижда във Варна да отворят врати още три нови градини, които реално ще компенсират недостига за около 500 деца, заяви Гуцанов. На следващото заседание на местния парламент той ще предложи да започне изграждането на ново заведение в района под Математическата гимназия, до детска градина "Мечо пух". Ще бъдат открити 6 групи, а след построяване на пристройка към в момента съществуващата забавачница, ще се запълнят още 4 групи.

Другите две градини ще са в централната част на Варна, под кметството на район Приморски и в квартал "Владислав Варненчик".

Според Гуцанов през 2008 година, едва 60 - 70% от малчуганите са посещавали редовно детските градини. При общо 9824 записани, средната годишна посещаемост е била 5879. Строителството на една забавачница струвала около 2 000 000 лв., а издръжката й за една година е около 200 000 лв., коментира още председателят на местния парламент.

Идеята за разкриване на подготвителни групи към училищата се обсъжда, но тъй като родителите са на различни мнения, едва когато постигнат консенсус, предложението ще се обсъди и на заседание на общинския съвет, допълни Гуцанов. По думите му, на този етап не е обсъждано искането за обезщетение на родителите, за чиито деца няма да има места в детските градини във Варна.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: