Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Близо 800 варненци вече с код за достъп до здравните си досиета
Автор: Екип Varna24.bg 13:16 / 16.05.2013Коментари (0)680
© Varna24.bg
Месец след началото на процедурата по издаването на уникален код за достъп до персонализираната информационна система на НЗОК 800 варненци вече се запознаха със съдържанието на своите здравни досиета. Новата електронна услуга на НЗОК, която влезе в действие на 15 април тази година, оправдано предизвика изключителен интерес от страна на пациентите. Веднага след старта на процедурата по издаването на уникалния персонален код на ден в РЗОК бяха подавани по 140 заявления. Средно за 20-те работни дни от 15 април до сега дневно в РЗОК - Варна, се издават по 40 уникални персонални кода за достъп до персонализираната информационна система.

Кодът, както вече е известно, се издава по ЕГН за български граждани, по личен номер на чужденец (ЛНЧ) или служебен номер от регистъра на НАП - за лицата без ЕГН (ЛНЧ). В случай на промяна на тези идентификатори се издава нов код. Същият код служи за достъп и до личните данни на лицата, за които притежателят на уникалния код за достъп е направил избор на личен лекар. Това са децата до 18-годишна възраст или лицата, на които е настойник или попечител, и в други случаи, при които е допустимо да се прави служебен избор на личен лекар. След навършване на 18-годишна възраст достъпът на родителите до здравните досиета на децата им се прекратява, а на навършилите пълнолетие се предоставя личен уникален код в персонализираната информационна система.

Уникалният код за достъп се състои от десет символа с букви и цифри, защитен е от чуждо посегателство и се издава лично и само след представяне на документ за самоличност. Не се приемат заявления за издаване на код за достъп на пълномощници. Отказ получават и пациенти, които подават заявленията си по пощата. Процедурата по издаването на уникалния код за достъп до здравното досие е безплатна и отнема около пет минути, а заявления се приемат в стая 104, 109 и 110 на РЗОК - Варна.

След получаването на кода пациентът може да разгледа здравното си досие в сайта на НЗОК на адрес www.nhif.bg, рубриката "Електронни услуги". Платформата за проверка на извършените медицински и дентални дейности за пациента се намират в подрубриката "Преглед на досие на здравноосигурените лица". Освен пациенти с непрекъснати здравноосигурителни права, уникалният код за достъп могат да получат лично и лица с прекъснати здравни права. Получената информация служи само за лично ползване на притежателя на кода.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: