Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Блокчета от камъни вече пазят от срутища опасния участък на бул. "Христо Смирненски"
Автор: Екип Varna24.bg 10:56 / 05.09.2012Коментари (0)774
Блокчетата от камъни, с каквито преди време бе укрепено трасето на ул. "Девня", вече пазят от срутища и опасния участък на бул. "Христо Смирненски". Ерозионният процес в тази част на Околовръстното доведе до фатално обрушване на ската през май, когато кални маси се откъснаха и директно се стовариха върху натоварената пътна артерия. Оказа се, че така се блокира достъпът до около 100 имота в кв. "Изгрев". Преди време техните собственици имали и алтернативен път през частен парцел, но към момента единственият им шанс да се доберат до къщите си е излазът при ул. "57".

За обитателите на района компрометираният път представляваше реална опасност. С жалби до районната администрация и община Варна те поискаха спешни мерки, но малцина изказаха благодарност за бързата реакция, когато вчера да огледат резултата от укрепването на мястото пристигнаха кметът на район "Приморски" Петя Проданова и инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване".

Мерките по стабилизирането на ската над булеварда отнеха около 3 месеца, тъй като трябваше да се направят проучвания и да се изработи проект. Самите строителни работи приключиха в рамките на 21 дни, при това без да се налага да спираме напълно движението на автомобили във въпросния участък от Околовръстното, коментира Петя Проданова. Разходите са изцяло за сметка на общинския бюджет. Получихме пълно съдействие от зам.-кмета Богдан Караденчев и ресорната общинска дирекция, изтъкна кметът на най-големия варненски район.

Инж. Олег Колев, на когото бе поверена работата по проекта, уточни, че каменните блокчета, наречени габиони, обхващат 33 метра по протежението на ул. "Христо Смирненски". Те опасват опасния завой към ул. "57" в кв. "Изгрев". Около 30 кв. м от неговото трасе са покрити с армиран бетон, така че това допълнително укрепва пътя. Освен това по него вече дори могат да се разминат 2 коли, а доскоро бе трудно достъпен и за един автомобил. За да се обезопаси мястото, е поставена и мантинела, посочи общинският експерт.

Той поясни, че укрепването неслучайно е направено с габиони. Каменните блокчета гарантират стабилността на терена и позволяват водата по ската да се оттича към уличната канализация. Същевременно за разлика от бетонните стени те могат лесно да бъдат премахнати, когато общината започне реализацията на плановете си за разширяване на бул. "Христо Смирненски", допълни инж. Олег Колев.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: