Богоугодно! Добри хора ремонтират със собствени средства старина край Варна

Автор: Димитър Щерев
Коментари (1)
08:47 / 09.10.2023
1299
Добри хора, с големи сърца ремонтират със собствен труд и средства една историческа старина край Варна, научи единствен Varna24.bg.

Те обновяват храм "Св. Пророк Илия" в село Орешак. Правят го не за чест и слава, не за собствена изгода, не са и кандидати в предстоящите местни избори, а едни достойни човеци. Публикуваме без редакторска намеса техния разказ за ремонтните дейности:

Ремонтът на селския ни храм в Орешак върви с пълна сила и както при всеки ремонт, предвижданията и сметките в началото, драстично се промениха в процеса на работа,

Подпухналата от влагата мазилка се оказа доста до по-високо от предполаганото, та нужното за хидроизолацията бе в пъти повече. Съответно и варовата мазилка ще е в пъти повече.

След внимателно оглеждане на "лекото" пропадане на плочките в средата, се оказа, че под тях е пясък със съвсем тънък слой циментово лепило.

Реши се да се върне красотата на автентичния каменен под, като всички дебели плочи бяха отлепени и прередени, и предстои фугиране.

Всичко това доведе до много много повече разходени средства. Такъв основен ремонт се прави на век веднъж и е важно да става, както трябва, особено когато е въпрос за храм Божи.

Нужна е сериозна финансова помощ за продължаване на започнатото.

Ако пък се случи да се намерят достатъчно дарители, може да се работи и за обновяване на иконостаса, тъй щото реставрираните ни икони да грейнат още по- във цялата си красота.

Стасидите са готови и чакат ред да заемат мястото си. Камъкът за под тях и мраморът за олтара, където се извършва проскомидията, също са закупени

Ако искате да видите на място случващото се, ремонтът тече и вратите са отворени.

Вярваме, че с Божията помощ и с помощта на св. Илия, започнатото ще се довърши за Слава Божия и за духовна радост и укрепление на много поколения след нас!

Орешак е само на 13 километра от Варна. Старото му име е Джевизлий. През 1929 г. в своята "Летописна книга на с. Джевизлий" свещеник Христо Димитров, служил в църквата "Св. Пророк Илия" в същото село е написал, че през 1826 г. днешното село Джевизлий се е представлявало само от три турски къшли (скотовъдни обори). Първите заселници, около 1828 г., били родовете на Коджа Костадин, родом от Еленско, преселник от Челебикьой (днешно с. Господиново), Лааз Георги, от село Голица, Коджа Йоргаки от Ени Кьой (днешно с. Куманово). След 1828 г. пристигат още 17 фамилии от Бесарабия с биволски и волски каруци на път за родните си места – Чирпанско и Старозагорско, но след това решили и останали да живеят в селото. Така се създало днешното село Орешак.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варненец преживя среднощен кошмар на гарата в Карнобат
Ръст на стомашно-чревните заболявания по морето
ДПС - Варна застана зад Ахмед Доган
Промяна за една болница във Варна
НОИ алармира за редица измами във Варна, вижте схемата
Кошмар във Варна: Маскирани мъже нахлуха и заплашиха продавачка с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).