Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Болниците – донор на държавата
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 09.02.2010Коментари (0)803
© Varna24.bg
Проблем номер едно пред шефовете на варненските болници са така наречените делегирани бюджети, които поставят таван на приходите от здравната каса.

Оказва се, че за УМБАЛ „Света Марина" намалението на приходите може да достигне 40% от реалната заработка на болницата по клинични пътеки, а при МБАЛ „Света Анна" загубите се изчисляват на около 2 млн. лв.

По този повод вчера шефът на Терапията проф. Красимир Иванов заплаши, че договорът с касата може и да не бъде подписан, докато размерът на бюджета не бъде коригиран. По-късно същия ден обаче шефът на касата д-р Марио Щилиянов уверил професора, че ще бъде извършван регулярен одит на дейността на лечебницата, въз основа на който ще се подписва допълнителен анекс за сумата, покриваща реално извършената работа.

И проф. Иванов, и директорът на „Св. Анна" доц. Лидия Петкова са категорични, че до края на седмицата ще бъдат подписани договорите със здравната каса.

„Каквото и да стане, пациентите ще си получават медицинските грижи както и досега", увери професорът. За тази година Терапията е кандидатствала за 240 клинични пътеки, по колкото е работила и през миналата, а Окръжна болница се е цанила за разширение на дейността с осем нови услуги.

С десет пътеки по-малко ще работи Военноморската болница, а Очна и АГ-то остават със същия брой, както и миналата година - съответно 10 и 25, коментира шефът на РЦЗ - Варна, д-р Веселин Балкански. Намаление броя на услугите ще има в болниците в Девня и Провадия, но пък няма да бъдат закрити или преструктурирани.

За да се отговори на новите министерски изисквания за двама специалисти по дадена клинична пътека в болниците, РЦЗ - Варна, е издала 280 разрешения на лекари от поликлиниките да дават дежурства в големите лечебници. Прехвърлянето обаче не е нестандартен ход, тъй като и в момента около 80 на сто от заетите в болничната помощ са ангажирани и в доболничната, посочи шефът на РЦЗ д-р Веселин Балкански. Според него именно заради бъркотията през последните години целта на нововъведенията на здравното министерство е да подреди системата.

По 1000 лева глоба са наложени от РЦЗ - Варна, на петима лекари, които са издали фалшиви болнични на свои пациенти. Това съобщи вчера шефът на здравната администрация д-р Веселин Балкански.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: