Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Болниците остават без медицински сестри
Автор: Екип Varna24.bg 17:55 / 23.08.2009Коментари (0)824
©
България е единствената страна в света (ако изключим африканските държави), в която медицинските сестри са по-малко от лекарите. Само през 2008 г. 1831 са напуснали страната, като тенденцията продължава със същите темпове и тази година. Това съобщи председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова.

Проф. Маркова припомни, че съотношението на лекарите и медсестрите трябва да бъде 1 към 2, а у нас има 36 хил. доктори и само 30 хил. сестри при нужда от 60 хил. Причините за напускането на професията са много и се повтарят с години, но досега нито едно правителство не ни обърна необходимото внимание, оплака се председателят на асоциацията. Преди няколко дни за първи път от Министерството на здравеопазването са поискали информация за проблемите на съсловието. Днес ще изпратим писмо с исканията си и ще настояваме за среща с министър Божидар Нанев, допълни тя.

От съсловната организация предупреждават, че недостигът на кадри поставя в тежка ситуация лечебните заведения и може да доведе до затваряне на отделения. В университетската болница "Свети Георги" например свободните места са 33, още 15 сестри търсят в болница "Пловдив". Подобна е ситуацията и в "Пирогов", Александровска болница и почти всички големи лечебни заведения в страната. По 50 души годишно напускат и от лечебното заведение в Бургас. Най-голямо е търсенето в тежките звена - анестезиология, реанимация и хирургиите, защото там натоварването и работата е много, а заплатите са ниски.

Липсата на кадри води до влошаване на качеството на медицинските услуги и оскъпяване на лечението, обясни проф. Маркова. Там, където сестрите недостигат, задължително се увеличава смъртността, твърди тя.

Според нея сестрите напускат масово държавните болници и отиват в частни, където получават повече пари. Така университетските болници остават без нужния персонал, а основно там се лекуват българите. Много от кадрите търсят работа и в чужбина. Свободни места се предлагат във Великобритания, Испания, Гърция. Напоследък много се активизираха фирмите, които набират хора за Италия. Маркова даде пример със социалните домове в Англия, където персоналът получава над 1300 лири. Те не могат да се сравнят с нашите мизерни заплати от 400-500 лв., допълни професорът.

Друг проблем е, че от страната емигрират предимно младите медицински сестри, а тук остават само тези в пенсионна възраст, което още повече влошава ситуацията. Затова от гилдията настояват да се подобри заплащането на професията, да се намалят таксите за обучение, да се увеличи приемът на студенти.

У нас сестрите учат само с една година по-малко от лекарите, а възнагражденията им са значително по-ниски, затова младите хора се записват да учат медицина и нашите специалисти са на изчезване, каза още проф. Маркова. Според нея Асоциацията на професионалистите по здравни грижи трябва задължително да участва в преговорите за Национален рамков договор (НРД), за да може да защити интересите на съсловието.

В рамковия договор липсва пакет за здравни грижи в извънболничната сфера и това пречи да се откриват акушерски кабинети, които са изключително необходими, посочват от асоциацията. Според тях България е уникална в света и с това, че липсва регламент за разкриване структури за сестрински и рехабилитационни грижи в извънболничната мрежа. И това е в страна с подчертано застаряващо население, което има нужда от грижи по домовете и хосписи, където основният персонал е от медсестри.

За неглижирането на проблемите на сестрите, акушерките и рехабилитаторите може да се съди и по това, че в здравното министерство липсва отдел "Здравни грижи", макар това да е дейността в здравеопазването, гарантираща качеството на грижите за пациентите. Затова от съсловието искат техни екипи да се канят за участие в работни групи, които вземат решения по проблеми на гилдията.

В структурите си асоциацията има експерти - медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и др., които имат магистърски и докторски степени, хабилитирани са в направления като социална медицина и организация на здравеопазването, но и досега решенията на проблемите на сестринството се вземат от лекарите - чиновници в здравното министерство, заявяват от съсловната организация в писмото до ведомството.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: