Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Борба за 3 милиона остави Варна без пешеходни пътеки
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 06.06.2011Коментари (0)1278
© Varna24.bg
След поредната проточила се максимално процедура, от днес уличната маркировка във Варна най-после трябва да започне да се обновява. Общината вече има договор с фирма, която да отговаря за тази дейност, подписан с цената на много нерви, както твърдят представители на кметската администрация.

Причината за това е, че стойността на първоначалната поръчка за разчертаването на осеви линии, пешеходни пътеки и бус ленти е около 1,5 млн. лева за срок от три години. Същите са параметрите и за поддържането на пътните знаци. Заради това различни кръгове в местната власт са се опитали да поднесат тази дейност на тепсия на приятелски фирми, твърдят запознати. Общинари споделиха, че сагата с конкурса за уличната маркировка е била на косъм да се превърне в повторение на гафа с поддържането на зелените площи. Заради него миналата година цели райони от града заприличаха на джунгла, а кметовете им се видяха принудени да пращат собствените си служители с косачки из запуснатите храсталаци или да уговарят частни фирми да режат опасни клони на принципа на бартера.

Член на екипа на кмета Кирил Йорданов коментира, че на входа на конкурса е имало опит да се завърти откровена далавера с определянето на фирмата изпълнител. Това наложило прекратяването на първоначалната процедура и обявяването на нова, малка обществена поръчка, на стойност 50 000 лв. Като цяло средствата, предвидени да се похарчат за улична маркировка, са четири пъти повече. Междувременно къде са осевите линии и къде пешеходните пътеки вече почти никъде в града не личи. Съвсем отделен въпрос е дали заделените пари ще стигнат за привеждането на маркировката в ред.

Информация в сайта на Агенцията за обществени поръчки хвърля повече светлина върху причините за провала на първия конкурс за фирма, която да поддържа варненската пътна маркировка. Оттам става ясно, че общината не могла да сключи договор с фирмата, класирана на първо място в него, заради липса на изискван по условие документ. Въпросното дружеството "Елит пътна сигнализация" не представило удостоверение за вписване в Централния професионален регистър на строителя, Първа група за строежи от Първа до Пета категория. Именно на това основание конкурсът е прекратен. При повторната процедура фирмата отново печели и именно тя ще чертае маркировката по улиците на града ни. Не е тайна, че фирмата "Елит пътна сигнализация" има богата история на работа с община Варна и в администрацията доста добре я познават. Тя е изпълнител на светофарните уредби по проекта за "зелена вълна", както и на системата за видеонаблюдение.

От община Варна твърдят, че съвсем скоро ще започне подмяната и на изкривените знаци и изтръгнатите и потрошени колчета, които спират колите да се качват по тротоарите. Според специалистите това трябва да стане през този месец, но кога точно си остава неясно. Едва ли някой ще се учуди, че фирмата "Елит пътна сигнализация" е предпочетена и за тази дейност, както и че общината не е успяла да сключи договор с нея по същата причина, която е посочена и в случая с хоризонталната маркировка. От местната администрация заявиха, че разполагат със списък на местата, където проблемите са най-сериозни и ще започнат работа в тези приоритетни райони. Къде са точно те обаче явно ще проличи едва след като работата вече е свършена.

Почти всички гумени бабуни за ограничаване на скоростта във Варна са в окаяно състояние. На повечето места цели сегменти от т.нар. легнали полицаи липсват, като, вместо да бъдат сменени с нови, те са прекроени с преместване на крайните им части навътре. Шофьори с опит на шега споделят, че това допълнително повишава ефективността на ограничителите на скоростта, защото на водачите им се налага да ги минават наистина с повишено внимание. По-лошото е обаче, че на много места светоотражателите на легналите полицаи липсват, което създава опасност да не бъдат видени в тъмното. В обществените поръчки на общината подмяната на бабуните не е упомената изрично, което поставя под сериозно съмнение скорошния им ремонт.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: