Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Борислав Чакринов: Живият театър е този, в който артистите играят добре, а публиката – дори да плаче, се забавлява
Автор: Екип Varna24.bg 08:33 / 15.10.2013Коментари (0)888
©
Под знака на 135-годишнината от рождението на своя патрон, ДТ "Стоян Бъчваров" извежда през октомври на сцената третата си премиера за новия сезон 2013-2014 - комедията "Оскар" от Жан Ален. Режисьорът Борислав Чакринов, поканен да постави заглавието, участва в пресконференцията на 14 октомври, заедно с директорката на Театрално-музикалния продуцентски център Варна Даниела Димова, художника Тодор Игнатов и актрисата Милена Кънева, която изпълнява една от водещите роли.

Даниела Димова отбеляза с удовлетворение, че режисьор като Борислав Чакринов отново присъства във варненския театрален афиш след повече от 10-годишно отсъствие. Тя изрази увереността си, че публиката ще хареса "Оскар", който по предварителни отзиви ще се превърне в бравурен спектакъл с многобройна аудитория. След като благодари на режисьора и екипа на "Оскар" за благотворната творческа атмосфера по време на репетиционния процес, тя съобщи, че приходите от спектакъла на 6 ноември на най-новата варненска постановка ще бъдат дарени за възстановяване на Пловдивския драматичен театър, претърпял сериозни щети след неотдавнашния пожар. Това е нашият начин с усмивка и вяра да подкрепим пловдивските си колеги, обобщи Даниела Димова.

След като и Борислав Чакринов изрази съчувствието си за трагичния инцидент в Пловдив, той говори за пристрастието си към хубавия театър, който независимо от жанра, трябва да бъде комуникативен. Не знам защо сме приели, че трагедията е "висока", драмата - обикновено "сериозна", а комедията винаги - "просташка", подчерта той. Комедията е създала също толкова велики артисти, колкото и трагедията, а Аристофан е почти толкова популярен, колкото Есхил. Със забавния жанр се свърват Луи дьо Финес, Чарли Чаплин, Георги Калоянчев и плеяда други големи имена, така че добрият, живият театър е този, в който артистите играят добре, а публиката - дори да плаче, се забавлява. Във време, когато срещаме усмихнати хора само в рекламите, комедията не бива да се заклеймява. Тя създава настроение, носи удовлетворение, създава хармония и това никак не е малко, смята известният режисьор, поставил в дългогодишната си творческа кариера над 130 заглавия на различни театрални сцени у нас и в чужбина. Веднага след премиерата на Варненския "Оскар", той заминава за Рига, където го очаква нова постановка.

Накрая Борислав Чакринов изтъкна удоволствието си от поредната творческа среща с художника Тодор Игнатов, който създава бляскав, при това не много скъп декор - едно от достойнствата на "Оскар". Режисьорът не пропусна да отправи думи на благодарност към екипа, който въпреки съкратените срокове за подготовка не е допуснал творчески дефицити. Дължи се на отношението към репетиционния процес, който е бил, наред с всичко останало, и забавление. Точно това усещане, убеден е режисьорът, няма как да не се предаде и на зрителите.

Милена Кънева разказа как актьорите при всеки удобен случай са слизали от сцената в салона, за да проверят въздействието от играта си. От тази позиция самите ние се заливахме от смях и това ни кара да вярваме, че и с публиката ще се получи същото, обобщи актрисата, която доказва голямата си актьорска дарба и в последната постановка на Варненския драматичен театър.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: