Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бос на Медузите се крие в Гърция
Автор: Екип Varna24.bg 10:47 / 05.04.2010Коментари (1)18241
© Impact Press Group
При спецакция миналия четвъртък бяха закопчани червеният общинар номер 1 във Варна Борислав Гуцанов, шефът на градския транспорт в морската столица Пенчо Пенев заедно с главната счетоводителка на дружеството Йоана Кръстева и соченият за основен играч в контрабандата Даниел Славов.

Според прокуратурата карето е заподозряно в източването на близо 2 млн. евро от общинското дружество "Градски транспорт" ЕАД. Полицията пусна за издирване и пети от групата - холандски гражданин, който е съдружник с Дънката и собственик на офшорката "Ексиленд трейдинг". Разследването установило, че фирмата е посредничила при сделката с рейсовете.

Хора от службите за сигурност твърдят, че има още едно лице, което е изпълнявало важна роля в групата. То не е сред задържаните, защото от месец се укрива в Гърция и няма отношение към сделката с автобусите. Става дума за бивш шеф от Агенция "Митници" с прякор Цайса. Въпреки че има повече от 5 мобилни телефона, всичките в момента са изключени. В редица публикации Цайса е описван като един от основните фактори в контрабандата

Негов наместник във Варна е бил именно арестуваният Даниел Славов, сочат данните на антимафиоти. Официално Дънката е строителен предприемач с чист бизнес, от службите твърдят, че неофициално е един от наследниците на разстреляните Константин Димитров-Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора, който контролираше бизнеса с цигари.

Дънката е неосъждан, бивш морски капитан. Разследващи твърдят, че има доста причини за това, че не е арестуван досега, но основната е, че част от спечелените пари са отивали в различни партийни каси през годините. За близките отношения между Цайса и Дънката говори и фактът, че двамата имат съседни къщи на гръцки остров. Именията обаче не се водят на тяхно име. Освен с Цайса Славов е много добър приятел и с червения общинар Гуцанов. Двамата се познават още от времето, когато учат във военното училище. "Предвид тези близки отношения може да се предположи, че Дънката в известна степен е търгувал с влияние" коментира пред "Монитор" високопоставен източник от МВР. Друг участник в разследването призна, че обвиненията срещу Славов са най-рехави.

"За да бъде разкрита цялата му престъпна дейност, трябва да се разприказват митничарите, които са вземали пари за пускането на контейнери на Дънката. Такава е практиката при подобни разследвания в Европа", обясниха разследващи. По техни данни на служители от най-ниското ниво на варненската митница са давани по 200-300 евро. Тарифата за прекарването на 40-футов контейнер, която събирали хора на Дънката от вносителите, достигала 5000 евро, твърдят запознати.

"Който не плати "таксата", получава 100% проверки на контейнерите си", обясниха хора от митниците.

Делото се оказа цели 15 тома, а в тях има и специални разузнавателни средства, които показвали телефонни контакти между четиримата и разговори за сделките.

Въпреки че съдът прие, че Гуцанов няма да се укрие, в определението си съдията се позова на втората възможност - имало опасност да извърши друго престъпление. Шефът на общинския съвет обясни пред съда, че иска да изчисти реномето си, че е ангажиран в провеждането на регата „Тол шипс", намекна и за предстоящите избори, като свърза ареста си с тях, но съдът реши той да остане в ареста.

Участието на Даниел Славов пък според прокуратурата се крие във фирмата му "Бекива партнърс", регистрирана в Белгия, където са намерени документи за обществената поръчка, обявена през 2005 година. Спрямо Дингян все още не е повдигнато обвинение, но той се издирва с европейска заповед за арест. В схемата според обвиненията е и фирма „Ексиленд трейдинг", която купува автобусите на цена 116 000 евро, след това ги рециклира и ги продава на „Градски транспорт" за 456 000 евро. Именно тази сделка обаче е била най- изгодната като оферта, предложена на общинското дружество, твърди адвокатът на Гуцанов. Защитата представи по време на заседанието документи на финансовия контрол, които не са открили нито нарушения, нито престъпления в дружеството.

Шефът на "Градски транспорт" ЕАД Пенчо Пенчев е станал свидетел на прокуратурата. При среднощните разпити прокуристът на дружеството се е съгласил да говори срещу останалите от групата.

Това е една от причините Пенчо Пенчев да бъде пуснат под домашен арест. За него дори прокурор Светла Данева не поиска задържане под стража, а направо домашен арест, което изненада дори съдията.

Главната счетоводителка на общинската фирма Йоана Кръстева-Иванова също ще остане под домашен арест, въпреки че е била заместник главен счетоводител във фирмата по време на две от повдигнатите обвинения.

За разлика от Кръстева и Пенчев председателят на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов и бизнесменът Даниел Славов - Дънката остават за постоянно в ареста.

Разследват ги от ноември

Разследването, което е предшествало операция „Медузи", е започнало през ноември миналата година и е било наблюдавано от Софийската градска прокуратура. През февруари тази година главният прокурор възлага следствените действия за наблюдение на Варненската окръжна прокуратура, която привлича Гуцанов като обвиняем за това, че през 2003 г. в съучастие с помагачи Славов, Пенчев и холандецът Адрианус Елбърт Йозеф Дингян като извършител съзнателно сключил неизгодна сделка с "Ексиленд трейдинг" от Люксембург по доставка на 20 автобуса "Рено", от която е причинена значителна вреда за общинската фирма.

Със сходното обвинение са и Дидо Дънката, и Пенчев. Гуцанов е разследван и за сделка в периода 2005 - 2007 година, когато в съучастие като помагач с Даниел Славов и с холандския му партньор Дингян спомогнали прокуриста на „Градски транспорт" ЕАД - Варна, Пенчо Пенчев и счетоводителката Иванова да нарушат служебните си задължения, да превишат правата си, за да набавят за себе си и за другите облага. От извършените сделки през 2005 г. по закупуването на 6 автобуса от фирмата на Славов и Дингян "Бекива партнърс" и на други 25 през 2007 година от същата фирма са настъпили значителни вредни последици за общинската фирма "Градски транспорт" ЕАД. Освен Гуцанов и другите трима обвиняеми ще бъдат разследвани по това обвинение за участие като помагачи или съизвършители. Председателят на общинския съвет и бизнесменът Славов са привлечени като обвиняеми и за подбуждане към лъжесвидетелстване на бизнес партньора на Славов - холандеца Адрианус Дингян.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 196
26.02.2014 »
17.10.2013 »
15.03.2012 »
28.06.2011 »
22.05.2011 »
22.05.2011 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
http://www.facebook.com/l.php?u=http://www.facebook.com/group.php?gid=114065068617108
на 05.04.2010 г.
0
 
 
Как да не ти се доповръща от мисълта ,че си варненец???Ами този ТУЛУП Киро Кмета на какъв се прави???Не знаел какво става в кметство и община,все едно не е негова работа.Още малко ще изтърси ,че не е купил всичките гласове от МАКСУДА с парите на тези бандити,за да си затваря комбълите.ОТВРАТИТЕЛНА СВИНЩИНА И АБСОЛЮТНА БАНДИТЩИНА-ТОВА СА ЕДИНСТВЕННИТЕ ДУМИЧКИ ИДВАЩИ МИ НАУМ,ЧУЯ ЛИ ОБЩИНА ВАРНА,КМЕТА ЙОРДАНОВ,ГУЦАНОВ,КОНТРОВ,ДПС,БСП И ДРУГИ ПОДОБНИ ИМЕНА.ЛЕСНО МОЖЕМ ДА ГИ ОБОБЩИМ С ЕДНА ДУМА-КОРУПЦИЯ.Варна е просмукана от БСП-арските схеми за ограбване на бюджета на града,които безотказно работят вече 12 години и повече.Защо кмета се прави на луд и не си подава оставката?Защо ПОЛИЦИЯТА НЕ АРЕСТУВА СВИНЕТЕ СМУКАЛИ ГРАДА НИ ТОЛКОВА ВРЕМЕ,НАЧЕЛО С КМЕТА???Защо не се разследват съдии,прокурори и визши полицаи и следователи ПРИКРИВАЛИ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА НА БСП и ДПС -БАНДИТСКИТЕ СТРУКТУРИ,КОИТО В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ДОРИ НЕ СЕ КРИЕХА ДОКАТО РАЗДАВАХА ПАРИ ЗА ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА КМЕТА.МАКСУДА Е ГНЕЗДОТО НА ДПС БАНДИТИТЕ ,КОИТО ПРЕЗ ТРИТЕ МАНДАТА НА КИРО КМЕТА ПРЕВЪРНАХА ГРАД ВАРНА/МОРСКАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ/В ГРАД ЧИИТО ГЕТА ПЪЛНИ СЪС СМЕТ И ГНИЕЩИ ТРУПОВЕ СЕ ВИЖДАТ ОТ КОСМОСА.ГРАД В КОЙТО ГЕТОТО/МАКСУДА/Е ЦЕНТЪРА НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ХЕРОИН ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ,А ПОЛИЦИЯТА ДАЖЕ НЕ МИНАВА ОТ ТАМ.ВАРНА Е ЕДНА КЛОАКА ПЪЛНА С ДПС АГЕНТИ РАБОТЕЩИ ЗА РАЗЛАГАНЕТО НА ИНФРАСТРУКТУРАТА В ГРАДА,ПОДПОМАГАЩИ ОГРАБВАНЕТО НА ВСИЧКО КОЕТО СЕ СТРОИ И ПОСТАВЯ В ПОМОЩ НА ГРАЖДАНИТЕ ПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ.ДПС и БСП ПРЕВЪРНАХА ГРАД ВАРНА В ЕДНА ВОНЯЩА НА МАКСУДИ ПЪЛНА С БЕЗДОМНИ ВИРУСОНОСИТЕЛИ,КРАДЯЩИ И УБИВАЩИ ЖЕНИ И ДЕЦА ПО УЛИЦИТЕ,ЗА ДА ГИ ОГРАБЯТ.СЛЕД КОЕТО С ПАРИТЕ СИ КУПУВАТ ДРОГА,ПРОДАВАНА ИМ ЕДВА ЛИ НЕ ПОД НОСА НА ПОЛИЦАИТЕ,КОИТО ОСВЕН ДА ГЛЕДАТ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ЗАПОЧНАХА И ДА НЕ ГЛЕДАТ.ВАРНА Е ТРУП,ЧАКАЩ ПОГРЕБЕНИЕТО СИ,А КМЕТА Е СТРОИТЕЛ НА НАЙ-ОГРОМНАТА КУПЧИНА ОТ ГНИЕЩИ БОКЛУЦИ НА БАЛКАНИТЕ.КМЕТА И НЕГОВИТЕ ПОДАННИЦИ,КОИТО ПОСТРОИХА МАКСУДА ОТ БОКЛУЦИ И ПРЕВЪРНАХА ГРАДА НИ В АТРАКЦИЯТА НА ЕВРОПА.ЕЛАТЕ В БЪЛГАРСКИЯ ГРАД ВАРНА ЗА ДА ВИДИТЕ НАЙ-ВИСОКАТА ПЛАНИНА ОТ БОКЛУЦИ,САМО НА 300МЕТРА ОТ ЦЕНТЪРА НА ГРАДА.БОКЛУЦИ СТРУПАНИ В ЧЕСТ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РАДЕТЕЛ ЗА ОСИРАНЕТО НА ГРАДА НИ И ПРЕПЪЛВАНЕТО МУ С БЕЗДОМНИ НАРКОМАНИ И ВИРУСОНОСИТЕЛИ,КРАДЦИ,ИЗНАСИЛВАЧИ И ДПС ЕЛЕКТОРАТ-КИРИЛ ЙОРДАНОВ.Да живее Киро кмета,човекът заради който пространството под МОЛ ВАРНА до Топлата вода може да се нарече само като-ЕКОЛОГИЧНА КАСАПНИЦА,БЪЛВАЩА ЗАРАЗИ-КУПЧИНА ГНИЛИ БОКЛУЦИ,СМЕСЕНИ С ПОВЪРНИТЕ И ЛАЙНАТА НА МАКСУДА СИТИ.ТОВА Е НАЙ-ДОБРИЯТ ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ В БГ ЗА 2008година-ако се не лъжа.БЛАГОДАРЯ ВИ!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: