Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Божидар Чапаров: Чакаме тръбите на "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 15:23 / 12.06.2013Коментари (0)2944
©
Доц. д-р Божидар Чапаров е новоназначеният изпълнителен директор на "Пристанище Варна" ЕАД. Роден е през 1970 г. в Бургас, зодия Лъв. През 1994 г. се дипломира с отличие като магистър в Икономическия университет, Варна. През 2008 г. защитава докторска дисертация в научно направление "Икономика и управление (строителство)". Заема редица ръководни постове в частни компании и публичната администрация. От декември 2009 г. е зам. изпълнителен директор на пристанище Варна. Доцент е в Икономическия университет, Варна. Основните дисциплини, по които преподава, са свързани именно с инвестиции и строителство. Чапаров обича да спортува. Обожава да кара уиндсърф, поддържа дух и тяло и с редовен фитнес. Категоричен е, че любовта му към спорта е гаранция, че поетите от пристанище Варна ангажименти към баскетболен клуб "Черно море" ще се спазват.

- Доц. Чапаров, кое е първото нещо, с което се захванахте като изпълнителен директор на най-голямото българско пристанище?

- Аз не съм нов за пристанище Варна и то не е ново за мен. Близо четири години бях зам. изпълнителен директор на порта. Много от идеите си съм предложил на управленския екип и голяма част от тях бяха възприети и реализирани. Така че значителна част от задачите са изпълнени. Първото, с което се захванах като изпълнителен директор, беше да предложа мерки за повишаване на събираемостта на вземанията от клиенти. Имаме някои незначителни просрочия. Важно е и да редуцираме определени разходи. Не може да се очаква кардинално различна политика, а и на този етап не виждам такава необходимост. Освен оценка на моите професионални умения и лични качества назначаването ми е и гаранция за приемственост. Но управлението е отборна игра - колкото и добре да играе един отбор и да не се налагат смени на играчи и на тактика, винаги може да се желае да се постигне повече. Това е целта ни като екип - да търсим неизползвани резерви, за да работим по-добре. Предприятието функционира в силно конкурентна среда. А ние сме се утвърдили като водещо пристанище и отговорността е още по-голяма. Дори и в кризисен период като този ежегодно регистрираме ръст на товарооборота, положителен финансов резултат и печалби. Това ни дава възможност да осигуряваме постоянна заетост на персонала. В двете съставни пристанища - Варна Запад и Варна Изток, работят около 1600 човека. Искам да успокоя всички, че въпросът за редуциране на състава не стои на дневен ред. Сега се провеждат активни преговори за участие на пристанище Варна като контрагент в проекта "Южен поток". Ако се открият вътрешни резерви, то хората ще бъдат пренасочени за работа по "Южен поток".

- Ще има ли рокади в ръководния екип?

- Не, поне не по моя инициатива. Всички колеги са доказани специалисти и резултатите доказват това. Добро управление се получава с добър екип. Разчитам много на тях. Знаят, че и много изисквам.

- Почти преполовихме годината. Какви са прогнозите за товарите, за печалба на порта?

- Досегашните резултати дават основание за обосновано предположение, че ще постигнем товарооборот от около 8-9 млн. тона.

- Дали ще имате шанса като изпълнителен директор, докато кап. Данаил Папазов е министър на транспорта, да започнете дългоочакваното преместване на пристанище Варна Изток, което за политиците през годините се превърна в предизборно лигавене?

- Няма спор, че преместване на пристанище Варна Изток е необходимо. Ситуирано в центъра, пристанището и градът си пречат взаимно. Варна Изток обаче обработва близо 3 млн. тона товари годишно. Не можем да си позволим да изгубим такъв товаропоток. Ето защо аз твърдо отстоявам позицията на министър Папазов, че преместване трябва да става паралелно с изграждането на нови мощности. Кап. Папазов е изключителен експерт, запознат с проблемите на порта, и съм сигурен, че прекрасно може да обоснове необходимостта от преместването на Варна Изток пред Министерския съвет. Като екип сме предложили редица проекти, свързани с това.

- Ще бъде ли отдаден портът на концесия?

- Това може да стане само след политическо решение. Концесионирането трябва да е свързано с дългосрочни инвестиции и конкретни ангажименти в тази посока. Необходим е сериозен анализ. Готови сме да предоставим наши експерти, ако ни се потърси съдействие. Лично мое мнение е, че на този етап, без ясна стратегия за изграждане на нови пристанищни мощности и дългосрочна морска политика, това не би било най-доброто решение. Още повече че дейността на пристанище Варна е печеливша.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
Отношенията София-Скопие
Бюджет 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: