Божидар Димитров: Митрополит Кирил е направил много, сега враговете го атакуват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:37 / 08.12.2011
1190
Не споделям всеобщото възмущение на пишещите братя от обстоятелството, че митрополит Кирил Варненски е дошъл на празника на Св. Никола с кола, която в никакъв случай, дори не можа да се определи като скъпа. Това каза Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

По думите му - много от митрополитите имат далеч по-скъпи коли, от тази, която струва 35 хиляди долара и не е купена с пари на Митрополията, а е купена от частни спонсори - членове на Епархийския съвет, които са я дали само за ползване, дори - не са я подарили, на дядо Кирил.

"Все пак да не забравяме, че дядо Кирил, както и всички останали митрополити, заемат висши постове в църковната йерархия и могат да се определят като министри в църковното правителство, защото Светият синод може да се определи като църковно правителство, а всеки митрополит е като министър. Те не могат да се движат с Лади, или с Жигули, или дори с Голф 3, дори от съображения за сигурност. Като не забравяме, че и повечето от тях са възрастни хора - трябва да пътуват при обиколките си из Епархията. Варненската епархия е една от най-големите, третата след Софийската и Пловдивската по големина, по територия и по население", каза Божидар Димитров.

"Обвинявайки дядо Кирил в тези неща, естествено - никой не знае за дейността му като митрополит, като министър, отговарящ за вероизповеданията. Имам възможност да наблюдавам неговата дейност - строителство на църковни храмове. Варненската митрополия е построила през последните няколко години най-много храмове в страната. В момента строи и вторият по големина храм след "Александър Невски", посветен на един варненски светец - Св. Прокопий Варненски. Това е огромен катедрален храм, при това дядо Кирил никога не е искал пари от държавата, за разлика от много други митрополити. Той ги строи, естествено - с пари на миряните и Митрополията, като неговите организационни качества в това отношение не могат да се отрекат. Също като строител на църкви, аз знам колко е трудно да организираш миряните и то - по-богатите за средства за построяване на храм, а той, пак повтарям, е построил десетки храмове в последните 5-6 години. Дори и същия ден, когато избухна скандалът, той освещаваше новопостроен храм в село Страшимирово от неговата епархия", каза Божидар Димитров.

По думите на директора на НИМ - Митрополит Кирил обръща и голямо внимание на социалната дейност на църквата. "За което, естествено, никой не говори. Организирал е кухни за бедни деца, за възрастни хора, води яростна борба с някои пороци, организирайки съответните младежки структури за борба с дрогата, с алкохолизма, е... и срещу гейовете, но по този въпрос, както е известно, може да се поспори - дали трябва да се води борба с гейовете, но той я води", каза Божидар Димитров.

"За това си мисля, че тази атака не е случайна. Както се казва, тя би могла да бъде срещу всеки митрополит, ако той си вземе с основание скъпата кола, при това - при някои с далеч по-голямо основание, тъй като тази кола не е скъпа. Мисля си, че точно неговата активна дейност и евангелска - строежа на църквите, и обществена, са му създали много врагове, които сега го атакуват. Във всеки случай - аз го призовавам да си оттегли оставката, защото точно това желаят враговете на църквата", заяви Божидар Димитров.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
31.08.2012 Митрополит Кирил: Линкълнът е много икономичен, обикалям цялата епархия с
него
09.07.2012 Митрополит Кирил: Не съм върнал "Линкълн"-а
21.12.2011 Митрополит Кирил: С новата кола намалихме разходите за бензин
21.12.2011 Митрополит Кирил: Не е вярно, че Светия Синод е удвоил заплатите на
свещениците
19.12.2011 Митрополит Кирил против отварянето на църковни досиета
12.12.2011 Отец говори за линкълна по време на богослужение
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).