Британец, осъден в родината си за измами е задържан във Варна с ЕЗА

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:49 / 09.01.2009
690
На основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/ днес Варненският окръжен съд задържа под стража 48 годишния поданик на Обединеното Кралство Великобритания Бари Ч. Спиъринг. Преди два дни Спиъринг беше задържан от служители на ОД МВР Варна в с.Ботево, Варненска област, където живее от 2 години с приятелката си. ЕЗА е подписана от областен съдия при Citi of Westminster Magistrates Court в Лондон. Иска се задържането и екстрадирането на Спиъринг във връзка с влязла в сила  през пролетта на 2006 година задочна присъда на Районния съд в Ипсуич за измами, извършени от британеца през периода август - ноември 2002 година. Спиъринг е осъден да заплати 1 млн 873 хил. 870 британски лири и ако не го стори до 5 май 2006 година да изтърпи присъда от 7 години "лишаване от свобода".

Търговецът на антики е признат в родината си за виновен в извършването на 10 измами, свързани с придобиването на собственост по незаконен път, с укриване на имоти и с подправянето на документи. Престъпните деяния са извършени в периода преди и след обявяването му във финансова несъстоятелност през 2000 година. Това е станало твърде внезапно за неговите кредитори, въпреки процъфтяващия, доходоносен бизнес с антики с многомилионен оборот.

Днес съдът не обсъжда въпроси, свързани с обоснованото предположение, относно авторството на измамите, посочени в европейския документ. Съдът прецени, че всички реквизити на ЕЗА са съобразени със Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, както и с реалната опасност ако е на свобода Спиъринг да се укрие и да не присъства на разглеждането на ЕЗА по същество. Това заседание ВОС ще насрочи в следващите 7 дни.

Ако британецът обжалва днешното определение на ВОС ще се яви пред Варненския апелативен съд на 13 януари от 11,00 часа.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).