Бъдещи медици във Варна ще се учат с европейски пари да се държат човешки с пациента

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:05 / 24.06.2013
989
"Комуникацията - ключ към сърцето на пациента" е наречен новият проект на варненския Медицински университет по ОП "Развитие на човешките ресурси".

В рамките му студенти и преподаватели ще усвояват способности да комуникират с пациентите, като е отчетено, че тази част от поведението им на лекари и медицински сестри има минуси. Според доц.Виолета Тачева, ръководител на проекта, основни проблеми са говоренето на "ти" с болния, негилижирането на хора с нисък социален статус и обяснения, давани на пациента на неразбираем, пълен с термини език.

Като примери доц.Тачева даде умението да съобщиш лошата новина на страдащ от онкологично заболяване и как декларацията за информирано съгласие за пациенти е била променена три пъти в зъболекраския бранш, за да е по-достъпна.

Друга част от същия проект е да се подобри не само комуникативността, но и знаенето на чужди езици от бъдещите лекари и техните преподаватели. Като партньори по проекта са посочени медицински заведения, където нашите и чуждестранните студенти ще шлайфат общуването и езиковата си подготовка. Целта е да се подсили основният западен език и да се наблегне на втория. Така ако бъдещият лекар знае немски, ще учи английски, предвидена е и опция за програми на руски език, който отново ще се окаже важен. Туристическият бранш, връзките, които би следвало да се създават по линия на здравния мениджмът, изискват перфектно познаване на медицинската терминология на чужди езици. Това ще направи нашите специалисти конкурентно способни и на външния пазар на труда, смята доц. Тачева.

Чуждоезиковото обучение е важно и за кадрите на МУ в новите специалности медицински секретар и медицински козметик.

Обучението ще се извършва с модерни компютърни технологии с възможности за самостоятелно усъвършенстване.

Проектът е е на стойност 276 317 лв. и е със срок 24 месеца. Предвидени са анкети с работодатели, за да се оценят нуждите от усъвършестването на образователния процес. Ще бъдат проведени пилотни курсове с по 12 студенти и още толкова преподаватели, които ще отчетат свършената работа през октомври 2014.

Днес в МУ бяха представени още два проекта по ОП "Човешки ресурси". 176 515 лв. висшето учебно заведение ще инвестира в своя основен ресурс - преподавателите. Тезата е, че с по-високата си квалификация те ще изтеглят нагоре и своите студенти. Ръководител но проекта е проф.Красимир Иванов, ректор на университета. Проектът е със срок 20 месеца и ще приключи през април 2014 г. Според проф.Теодора Костадинова така ще се обвържат резултатите от обучението на младите хора с техните изисквания и тези на работодателите. В проекта са заложени нова анкетна карта за преподавателите, стъпки към създаването на европейска рейтингова програма, разработване на система за диференцирано заплащане. Сред инструментите са и стимули като награждаване за добра работа със студентите и постижения в научната дейност. Проектът е в крак с цялостната стратегия на МУ. Проектът "Създаване на съвременна система за кариерно израстване на преподавателите" ще се движи от 25 специалисти в областта на мениджмънта на висшето образование, управление на качеството и човешките ресурси. За повишаване на квалификацията на преподавателите ще бъдат организирани 12 курса, базирани на новите технологии.

Третият проект по ОП "Човешки ресурси" е посветен партньорството между образователните структури и фармацевтичния бранш и е на стойност 300 000 лв., като срокът за изпълнение е 20 месеца.

Източник: dnesplus.com


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).