Българин взе награда за арменско есе във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:02 / 29.04.2010
859
Доцент Христо Ганев написа най-силното и вълнуващо есе в словесната надпревара на тема „Минало, настояще и бъдеще на Арменската общност", организирана от Арменското църковно настоятелство към храм „Свети Саркис" във Варна.

Той надви конкурентите си от Варна, Пловдив и Бургас с прецизна ретроспекция на арменския бит и култура във времето през вековете - до днешни дни, и авангардното си предложение за изграждането на паметник на българо-арменската духовност.

Концепцията на варненеца предвижда монументът да представлява композиция от създателя на арменската азбука Месроб Мащоц, поставил ръце на раменете на равноапостолите - създатели на славянската писменост и култура братята Кирил и Методий.

Второ място журито, председателствано т проф. Людмила Стоянова, отреди на есето на Флора Агоп Вартанян. Трета награда получи разработката на Силва Киркор Бейлерян.
Литературното състезание бе посветено на 95-ата годишнина от арменския геноцид. Основни организатори на есеистичната надпревара са председателят на Арменското църковно настоятелство във Варна Антраник Шакариян и именитият адвокат г-н Масис Хаджолян.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).