Българинът - крепостен заради имотите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:29 / 01.08.2008
637
Мобилността на работната сила у нас е в пъти по-ниска, отколкото в Германия. Основна причина за това е собствеността. У нас над 90% от населението притежава собствен имот, а в Германия поне 2/3 от населението няма нищо. Това заяви шефът на регионалната служба по заетостта Пламен Начков, който наскоро е бил в развитата европейска държава.

Българите много трудно правят резки промени в живота си за разлика от западняците. В резултат у нас на места има голям недостиг на работна ръка, особено когато става въпрос за големи проекти като ТЕЦ „Бобовдол" или АЕЦ „Белене", отбеляза Начков.

3,59% е безработицата във Варненска област през юни. За шести пореден месец е регистриран спад на безработицата в областта. В края на юни тя вече е 3,59%. Начков допълни, че намалението спрямо предходния месец е 0,30 пункта, а спрямо същия период на м.г. с 1,25 пункта (4,58%). Цялата тази статистика показва, че това е най-ниската отчетена безработица от 1991 г. насам. В община Варна равнището на безработицата е 1,67%. Начков съобщи още, че към момента Бюрото по труда във Варна разполага с 210 свободни работни места. Търсенето на работна ръка вече се преориентира към сферата на образованието. 43 са свободните позиции за учители по различни дисциплини - чужди езици (английски, немски, руски, италиански), математика, български език и литература, физика, химия, география и др. Търсят се също и крупиета, продавач-консултанти, хигиенисти, общи работници, озеленители и огняри.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).