България има нужда от нов научно-изследователски кораб

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:09 / 05.11.2010
998
България има нужда от нов научно-изследователски кораб за изпълнение на редица задачи свързани с екологичният мониторинг, геоложкото картиране, оценката на рибните запаси и изследването на подводното културно наследство (които предстоят като задачи пред "Академик").

Това стана ясно от думите на инж. Тодор Ангелов по време на Националния форум "Морската и речна индустрии - един от основните национални икономически приоритети на България".

Според Ангелов, НИК "Академик" има няколко основни проблема, въпреки скорошното частично модернизиране. Това е липсата на система за динамично позициониране, липсата на интернет комуникации, невъзможността да се извършват експресни анализи на борда, липсата на комфорт и други, които не подлежат на модернизация.

През последните дни стана ясно, че и местостоянката на НИК "Академик" е със сменен статут - рибарско пристанище, припомни Ангелов и добави, че държавата дава нищожно финансиране за експлоатационните разходи, а кораба плаща всички видове държавни такси.

Други аргументи за строеж на нов научно-изследователски кораб са преките участия в проекти като Южен поток, включване в други проучвания с висок икономически ефект и не на последно място ще се създадат условия за операции под вода, коментира Ангелов.

Той добави, че е напълно убеден, че втори - нов, научно-изследователски кораб може да бъде проектиран и построен във Варна.

За финал Ангелов цитира Жак-Ив Кусто: "Най-успешни са невъзможните мисии".

Източник: maritime.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).