България няма стратегия за управление на крайбрежните зони

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:08 / 04.01.2012
737
Въпреки изискванията на Европейския съюз България все още няма разработена стратегия за управление на крайбрежните зони. Това се разбира от проекта на предварителна оценка на риска от наводнения, разработен от Басейнова дирекция за Черноморския район. Този проект е първият етап от изготвянето на план за управление на риска от наводнения, който трябва да е готов до края на 2015 г. Вторият етап е направата на карти на районите, които са под риск.

Към този момент крайбрежието е достатъчно презастроено и урбанизирано. Това има негативно влияние не само върху естетическите качества на средата и туризма, но и върху риска от наводнения, особено в участъците с ниски брегове.

За да се предотврати възможността отминала заплаха да се появи и в бъдеще, от съществено значение са предстоящите за изграждане проекти за защитни съоръжения. За намаляване на риска благоприятен ефект ще имат предвидените корекции на съоръженията, както и укрепването на дъното на реките. За да бъдат направени по-точни заключения, на този етап липсва детайлна информация за техническите параметри на проектите. Това следва да бъде направено във втория етап от проекта.

В Закона за устройство на територията се предвижда в общите устройствени планове на общините и градовете (и по-точно в екологичната част на плана) да влезе раздел за ограничаване на риска от наводнения. На практика в съществуващите документи частта за този риск липсва. Причините за това са, че все още няма систематизирана информация за уязвимите зони и очакваните последици от такъв тип заплаха.

Обхватът на предварителната оценка на риска от наводнения включва изготвяне на карти на районите на речните басейни, описание на възникнали в миналото наводнения със значителни неблагоприятни последици върху човешкото здраве, околната среда, културното наследство, стопанската дейност, както и оценка на евентуалните неблагоприятни последици от бъдещи наводнения.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).