Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
България няма стратегия за управление на крайбрежните зони
Автор: Екип Varna24.bg 16:08 / 04.01.2012Коментари (0)737
Въпреки изискванията на Европейския съюз България все още няма разработена стратегия за управление на крайбрежните зони. Това се разбира от проекта на предварителна оценка на риска от наводнения, разработен от Басейнова дирекция за Черноморския район. Този проект е първият етап от изготвянето на план за управление на риска от наводнения, който трябва да е готов до края на 2015 г. Вторият етап е направата на карти на районите, които са под риск.

Към този момент крайбрежието е достатъчно презастроено и урбанизирано. Това има негативно влияние не само върху естетическите качества на средата и туризма, но и върху риска от наводнения, особено в участъците с ниски брегове.

За да се предотврати възможността отминала заплаха да се появи и в бъдеще, от съществено значение са предстоящите за изграждане проекти за защитни съоръжения. За намаляване на риска благоприятен ефект ще имат предвидените корекции на съоръженията, както и укрепването на дъното на реките. За да бъдат направени по-точни заключения, на този етап липсва детайлна информация за техническите параметри на проектите. Това следва да бъде направено във втория етап от проекта.

В Закона за устройство на територията се предвижда в общите устройствени планове на общините и градовете (и по-точно в екологичната част на плана) да влезе раздел за ограничаване на риска от наводнения. На практика в съществуващите документи частта за този риск липсва. Причините за това са, че все още няма систематизирана информация за уязвимите зони и очакваните последици от такъв тип заплаха.

Обхватът на предварителната оценка на риска от наводнения включва изготвяне на карти на районите на речните басейни, описание на възникнали в миналото наводнения със значителни неблагоприятни последици върху човешкото здраве, околната среда, културното наследство, стопанската дейност, както и оценка на евентуалните неблагоприятни последици от бъдещи наводнения.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Интегриран градски транспорт на Варна
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: