"Български дух": Във Варненско създадоха нов сорт изключително лютa чушка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:09 / 19.06.2024
1558
Като смел скок напред в света на кулинарните иновации, варненска ферма представя новия сорт най-люта българска чушка – "Български дух“, създадена специално за нашите географски ширини. Огненият сорт е с лютивост от 200 000 сковила, което го нарежда сред световно признати сортове като Хабанеро чили и люти чушки "Птиче око“, като е 10 пъти по-лют от всяка друга традиционна чушка в България.

Сортът е създаден и култивиран в България и вирее прекрасно на нашите географски ширини. "Български Дух“ е растение с причудлива форма – структурата на растението наподобява нашите типични български люти чушки, които са по скоро храстовидни, но формата на плода е екзотична. Носи със себе си силна лютивина и цитрусов аромат, които оставят дълъг и траен послевкус. Специалният сорт е плод на 6-годишен труд, целенасочена селекция и култивиране, като разпалва световната пикантна сцена. 

Дело на Hot Farm - първата люта ферма в България и водещ иноватор в областта на отглеждането на люти чушки, сортът “Български дух" е пример за ангажимента на фермата към качеството и съвършенството. Разположена близо до Варна, в живописното село Страшимирово, фермата отдавна е пионер в селскостопанския сектор, като непрекъснато разширява границите на възможното с местни продукти. Най-новото им творение не прави изключение и представлява значителен етап в земеделските и кулинарните постижения на България.

Създателят на сорта "Български дух“ Христо Родинов започва своето пътешествие в света на лютите чушки през 2011 г. и бързо се влюбва в тях. Страстта му не е свързана с любовта към лютото, а най-вече с личното предизвикателство да провери дали може да отглежда най-лютите чушки в света в България – страна с четири различни сезона. Потапяйки се в изучаването на ботаниката и специфичните нужди на тези огнени растения, Христо започва своите експерименти. Той открива, че с правилните приспособления тези екзотични люти чушки наистина могат да виреят в България. Едно от конкретните напътствия, вдъхновил създаването на "Български дух", е поговорката на дядо му: "Никога не сей сладки до люти чушки". Този подход се превръща в най-важния принцип в работата на Христо, подчертавайки важността на разбирането и зачитането на уникалните изисквания на всяко растение.

"В България хората обичат да си хапват люто. За съжаление обаче, лютата култура тук е съвсем далечна и не познаваме нивото си на толерантност. Исках да създам сорт, с който да провокирам себе си и всички онези българи, чиито люти чушки грам не са им люти. Исках да създам чушка, която да е изключително люта, но да е много по-добивна от най-лютата чушка в света. Исках да обединя всичко, което знам и мога, в един сорт, който да представя достойно страната ни като Люта дестинация, в която развиваме лютата култура и вървим напред. Сортът "Български дух“ не само поставя нови стандарти в гастрономията, но и подчертава ангажимента на българските производители към иновациите и високото качество“, споделя Христо Родинов, създател на най-лютата българска чушка. "Тази чушка е истинско доказателство, че България има потенциал да окаже значително влияние на световната кулинарна сцена. “Български дух" е нашето признание за науморният труд и доказателство, че няма невъзможни неща – мечтата, която се превръща в реалност.“

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е предупредена! Оранжев код за валежи и гръмотевици утре
Над 12 тона капачки събраха само за няколко часа във Варна
"Аз вярвам и помагам" с поредна акция във Варна
Кметът на Варна Благомир Коцев се похвали
Началникът на бойния ни флот гостува в Албания
Осъдиха жена, държала цигари без бандерол за хиляди левове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).