Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Българския туризъм: ниско качество, надути цени
Автор: Екип Varna24.bg 13:12 / 21.03.2010Коментари (0)1304
© Varna24.bg
Качеството на предлаганите туристически услуги в България в много случаи е приемливо само за евтин масов туризъм. А цените нерядко са прекалено високи, смятат експерти от Австрийската търговска камара.

Инфраструктурата в България все още не отговаря на съвременните стандарти. Липсва ясна концепция за туризма в страната. В момента качеството на услугите в много случаи отговаря на стандартите за евтин масов туризъм. Това са няколко от заключенията на Австрийската търговска камара, която наскоро събра местни експерти, за да обсъди възможностите за работа на австрийски туристически фирми в България и Хърватия.

Нужни са още много усилия, за да могат двете страни да се превърнат в конкурентноспособни туристически дестинации, смятат икономистите.

Георг Краухенберг от Австрийската търговска камара казва, че„проблемът е в съотношението между цените и услугите. Това важи повече за Хърватска и по-малко за България, но и там туристическите услуги станаха доста скъпи без да са достигнали стандартите за качество, които са нужни за успех срещу конкуренти като Гърция и дори Турция."

България се е концентрирала главно върху черноморския летен туризъм и все още не използва достатъчно възможностите си да развива културния туризъм, спа и дори зимния си туризъм, смята Краухенберг, но предупреждава, че „трябва да се внимава да не се изпадне в ситуация, в която България да се представя само като евтина туристическа дестинация". "Или пък да се насочи към плажен туризъм в стил Майорка, който дългосрочно със сигурност е вреден и отблъсква много потенциални туристи. България трябва внимателно да подбере имиджа си, с който ще привлича гости отвън", смята Краухенберг.

Добри са възможностите за семеен туризъм - също във връзка с културния туризъм. Тези туристи обаче държат на определени екологични стандарти. В това отношение може да се направи още много, включително за извозването на отпадъците, за водните пречиствателни станции, на някои места дори разкрасяване на градските центрове и гарантиране на сигурността на хората, казва още Краухенберг.

При зимния туризъм България трябва да се концентрира върху туристите от съседните си страни - Румъния, Сърбия, а и Гърция, препоръчва Краухенберг. „В Австрия просто сядаш в колата и караш към някой от местните ски региони. България е прекалено далеч за това", подчертава Краухенберг.

Разстоянието до България обаче явно не плаши австрийския бизнес. В края на май представители на австрийски туристически фирми ще отидат на място да огледат възможностите за съвместна работа и за инвестиции в българския туризъм.

Източник: БГНЕС









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: