Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Българското дружество за защита на птиците реализира проекта „Европа на криле”
Автор: Екип Varna24.bg 12:32 / 30.06.2009Коментари (0)1371
Поради своето географско положение, България е от изключително значение за мигриращите от Северна и Централна Европа птици; през страната ни минава втория по големина прелетен път в Европа - Via Pontica.

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) заедно с партньора на Бърдлайф във Франция (la Ligue pour la Protection des Oiseaux, http://www.lpo.fr) реализираха проекта „Европа на криле", финансиран от Fondation de France.

Целта на проекта е чрез миграцията на птиците младите хора да разберат по-добре смисъла на Европейския съюз и да осъзнаят, че споделят общо природно наследство, чието опазване не зависи от националните граници. 

Стойността на проекта за България е 15 000 евро. Проектът се реализира от февруари до септември 2009 г.

Проектът бе реализиран в 25 училища в България и Франция. В България участваха френски езикови гимназии от 4 града: София, Пловдив, Бургас и Варна. Във Варна, в проекта се включиха ученици от 9-тите класове на френските паралелки от IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри" гр. Варна. В рамките на проекта бяха проведени лекции и срещи с ученици, както и конкурс "Тайните на миграцията" за най-добро интерактивно представяне на феномена миграция. Учениците разполагаха с един месец, за да приготвят конкурсните си работи (от 15 май до 15 юни 2009).

Учениците от IV Езикова гимназия гр. Варна представиха общо 4 конкурсни работи:
ръчно изработен макет на "Резерват Сребърна", представящ 9 вида мигранти. Послание: значението на важните за гнездене и почивка места по пътя на миграцията "Via Pontica";
13-минутен филм, представящ миграцията през погледа на децата и обикновените хора;
"Дневникът на един щъркел" - есе, представящо същността на миграцията и нейните проблеми през погледа на един щъркел;
презентация "Миграция на птиците: Светлинното замърсяване" , за прекомерното осветяване на градовете, което пречи на мигриращите птици да се ориентират;

Конкурсните работи бяха наградени по следния начин:

I-ва награда: сумата от 400 (четиристотин) лева бе присъдена на Александра, Мария и Симона от 9б клас за техния филм "Полет над България";

II-ра награда: сумата от 100 (сто) лева бе присъдена на Антонио, Борислав и Красимир от 9а клас за тяхната презентация "Миграцията на птиците: светлинното замърсяване";

Останалите участници в конкурса получиха поощрителни награди под формата на: списание "За птиците" на БДЗП, значки, плакати "Птиците около нас" и книги "Зеленото злато на България".
Наградите бяха връчени на 26.06.2009 в сградата на IV Езикова гимназия гр. Варна.

Освен за същността на феномена миграция, чрез конкурса младите хора научиха и за съществуващите проблеми за мигрирачите птици. Сред тях са глобалното затопляне, замърсяването на околната среда, унищожаването на местообитанията и местата за почивка на мигриращите птици, светлинното замърсяване, ловът, както и различни творения на индустрията, които пречат на птиците по време на тяхната миграция. Във всяка от конкурсните работи участниците представиха своите послания към връстници от Европейския съюз.

За да помогнат на мигриращите птици учениците отправят още едно послание, във формата на петиция "срещу несъобразеното с екологичните изисквания изграждане на ветроенергийни паркове по пътя на миграцията на птиците". Петицията* е подписана от близо 100 деца от IV Езикова гимназия и ще бъде изпратена до следните институции:

Асоциация на производителите на вятърна енергия в България;
Министерство на икономиката и енергетиката;
Министерство на околната среда и водите;
Министър-председател на РБ;
Европейска комиция.

През септември 2009 предстои изложба "Тайните на миграцията" на всички конкурсни работи, създадени от учениците в България. Изложбата ще бъде представена в сградата на Френския културен иститут в гр. София.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: