Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бум на имотните сделки във Варна
©
Активен и динамичен е пазарът с недвижими имоти във Варна през първото полугодие на тази година – това стана ясно на Real Estate Business Forum на Imoti.net, който се проведе в морската столица. Експерти представиха анализи и статистики за развитието на региона в имотния сектор през 2024 г. и за очакваното развитие на пазара през следващата година.

Почти с 8% са се увеличили сделките с жилищни имоти във Варна, като цените също се увеличават с 18% при двустайните и с 39% при едностайните апартаменти. Тези данни представи Георги Грунов от Имоти Премиер, а Светослав Динев допълни, че анализът сочи и повишен интерес към къщи и парцели близо до Варна, на разстояние до 30 минути.

Радослава Луканова, началник отдел "Специализирани центрове“ в Пощенска банка, насочи вниманието към жилищното кредитиране в града и информира присъстващите, че средният размер на усвоен жилищен кредит е 91 хиляди евро. По думите ѝ стана ясно, че 71% е средният процент на финансиране, а в същия процент са и кредитополучателите до 45 годишна възраст. Луканова допълни, че 52% са сделките със завършени имоти.

"Оптимизмът е движещата сила за увеличаване на сделките с недвижими имоти. Защо лихвените проценти са такива – защото домакинствата спестяват по-бързо отколкото заемат. Процентите се дължат и на ниско търсене на кредити от фирми и домакинства, свръхликвидност на банковата система и наличието на конкуренция“, това коментира д-р Мирослав Владимиров, ЕРА България.

Владимиров допълни, че мерките на БНБ за ипотечното кредитиране ще се отразят здравословно и предупредително. Самият той очаква по-сериозните мерки на БНБ да окажат влияние върху пазара в началото на следващата година по отношение на съотношението размер на кредита и стойност на обезпечението. Той коментира и влизането на България в Еврозоната, което е възможно да повиши ипотечните лихви, но по думи на Владимиров ще бъде в момент, в който в Европа тези лихви ще се понижат.

"Стандартите на бъдещето в средата ни на живот“ е водеща тема на форумите на Imoti.net тази година, а препратка към нея на срещата във Варна направи Пламен Бонев, мениджър в DOMEX. Присъстващите в залата научиха за два проекта, които подобряват средата на живот в регион Варна. Бонев представи AZUR в комплекс Св. св. Константин и Елена и BOTANIC GARDEN в местността Ботаническа градина. Това са модерни затворени жилищни комплекси с богата инфраструктура – басейни, релакс зони, спортни площадки, магазини, заведения, клиники, аптеки и др.

За втора поредна година бизнес форумите на imoti.net се провеждат в подкрепа на фондация "Очи на четири лапи“, в която се обучават кучета-асистенти на незрящи и на хора с диабет, аутизъм и двигателни проблеми.

Бизнес дискусиите са част от проекта Real Estate Business Forums & Awards. Церемонията по връчване на престижните статуетки се проведе през месец май, като списък с всички отличени може да бъде разгледан – ТУК. Основната мисия на Real Estate Business Forums & Awards е да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Генерален партньор на Real Estate Business Forums & Awards 2024 е Пощенска банка. Основен партньор е Имоти Премиер. Проектът се организира с подкрепата на Unique Estates, New Estates, Явлена и ЕРА Недвижими имоти и Domex.

Институционални партньори на проекта са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти "FIABCI“, Камарата на строителите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес и Камара на архитектите в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: