Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бум на лаймска болест след морето
Автор: Екип Varna24.bg 15:48 / 24.09.2011Коментари (0)1141
© Varna24.bg
Бум на случаи от лаймска болест отчитат лекарите в цялата страна след края на летния сезон. Най-много са засегнатите сред тези, които са летували по Южното ни Черноморие, съобщиха от регионалните здравна инспекции в София, Бургас и Сливен. За последните три месеца заразата е открита у близо 400 човека.

Действително се наблюдават все повече пациенти, покосени от нея. Броят им обаче няма да намалява, тъй като инкубационният период на заразата преминава през три продължителни фази. Затова тежките симптоми, по които човек се ориентира да отиде на лекар, ще се проявят едва през есента.

Това обясни доц. д-р Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия, и разясни, че страшната бактерия на инфекцията се предава от кърлежите.

С тежък обрив, но без повишена температура преминава първият етап след заразяването с бактерията след ухапването от членестоногото. Той може да се прояви както на 3-тия ден след инфектирането, така и след 30-ия.

Ситните червени пъпки много наподобяват алергия и обикновено хората не ходят на лекар, а ги мажат с антиалергични мехлеми. Вторият етап на заболяването се проявява чак след година с оплаквания в сърдечната област, мравучкане по краката и дори епизодично изтръпване на крайниците.

Джипитата обаче не различават тези симптоми като на лаймска болест, не им пускат кръвни изследвания и масово лекуват хората така, сякаш са с болно сърце или невропатия на периферната нервна система, което не помага, а само усложнява заболяването, разясни доц. Камен Плочев. Истината лъсва твърде късно, когато бактерията превземе организма до такава степен, че удари сърцето и централната нервна система. Болният получава тежки сърдечни пристъпи видимо без причина, движенията му се забавят, крайниците му започват да треперят стига дори до патерици, добави полк. доц. Плочев. Този етап настъпва 2-3 години след заразяването от кърлежа. По думите му едва тогава повечето лични лекари се сещат да изпратят пациента на кръвни изследвания за лаймска болест.

Затова той призова хората дори с леки следи от ухапвания да не започват самолечение, а да отидат на лекар и дори да поискат от джипито си да им пусне кръвни изследвания. Доц. Плочев увери, че хваната навреме, заразата се лекува с медикаменти за не повече от месец.

Единадесет човека с тази диагноза лежат към момента в клиниката му във Военномедицинска академия.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: