Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бум на очните инфекции по морето
Автор: Екип Varna24.bg 10:14 / 05.08.2013Коментари (0)828
© Impact Press Group
Бум на конюнктивити и очни инфекции има в страната. Те са най-много в морските ни курорти, особено по Южното Черноморие, но и в балнеоложките комплекси с открити басейни. Това съобщи водещият офталмолог от Медицинския университет в София доц. Красимир Коев.

Броят на заболелите нараства с всеки изминал ден. Пациентите са предимно отпускари, върнали се току-що от морето, потвърдиха и от Клиниката по очни болести в Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" в столицата. Причината са изключително силното лъчение на слънцето това лято и вредните В-ултравиолетови лъчи, които довеждат до алергични конюнктивити, но могат да провокират без време и пердета на очите, предупреди доц. Коев.

Специалистът разказа, че заболяването се отключва внезапно. То започва със зачервяване на очите, глождене и сърбеж. Гнойните секрети от клепачите и залепването им след сън вече са сигурен белег, че болестта е налице. За разлика от бактериалния конюнктивит, алергичният, причинен от вредните ултравиолетови лъчи не е заразен, но ако не се лекува навреме и то от лекар специалист, може да провокира сенна храма, а миниатюрните зърноподобни образувания от вътрешната страна на клепачите могат да засегнат сериозно роговицата на окото, обясни доц. Красимир Коев.

От трите вида ултравиолетови лъчи - А, В и С, В са най-опасни, тъй като те проникват през всякакви прегради, увреждат ретината на окото и дори довеждат без време старческо перде дори на млади хора, предупреди офталмологът. Доц. Коев посъветва не само на плажа, а дори и на улицата да не се излиза без слънчеви очила, купени с гаранция, че предпазват на 100% от UV-лъчите. Той обясни, че лъчите от група В, които са най-опасни преминават през чадъра на плажа на 50 %, пясъкът ги отразява на 25, а водата на 40 на сто, като те проникват в морето и басейните до 50 см дълбочина.

Затова жителите на Нова Зеландия и Австралия са с най-тежките очни заболявания в света, тъй като там слънцето излъчва най-интензивно от вредните влияния. В никакъв случай хората да не прибягват до самолечение с капки без рецепта от аптеката, за да не се стигне до усложнения, предупреди доц. Коев. Необходимо било и при най-лекото зачервяване на очите и секрети от тях да се отиде на очен лекар. Тежки зачервявания и дори кървене от окото поразяват курортистите, които се излежават на плажа или спортуват без очила.

Източник: Кросс









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: