Бумът на строежи във Варна не спира, вижте колко нови жилищни сгради са вдигнати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
15:17 / 04.06.2024
5994
По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Варна през първото тримесечие на 2024 г. е 108, а новопостроените жилища в тях са 394, съобщиха от Териториално статистическо бюро – Североизток, Отдел "Статистически изследвания - Варна“.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2024 г. със стоманобетонна конструкция са 88.0%, с тухлена - 7.4%, а с друга - 4.6%.

Област Варна е на трето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. Преди нея са областите Пловдив - 147 сгради с 357 жилища и София област - 139 сгради с 217 жилища.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (42.1%), следват тези с три стаи (34.5%), а най-нисък е делът на жилищата с една стая - 2.8%.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през първото тримесечие на 2024 г. в област Варна е 33.8 хил. кв. м, а жилищната площ - 23.4 хил. кв. метра.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище в област Варна е 85.9 кв. метра.

Варна е пета сред областите с най-малка средна полезна площ на едно новопостроено жилище. Първа е област Велико Търново - 69.0 кв. метра. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Монтана - 230.5 кв. м и Силистра - 182.5 кв. метра.

Статистическите данни за новопостроените жилищни сгради и жилища са разработени на базата на тримесечна информация, получавана от общинските администрации, обясниха от Националния статистически институт.

В обхвата на наблюдението се включват новопостроените жилищни сгради с одобрен приемателен протокол - образец 16, или издадено разрешение за ползване съгласно Наредба № 2/31.07.2003 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Жилищната площ включва площта на стаите и на кухните с площ 4 и повече кв. метра. Спомагателната площ включва площта на спомагателните помещения, стаите и кухните с площ по-малка от 4 кв. м, вестибюлите с портал и друга преграда, коридорите, антретата, баните, тоалетните, килерите, дрешниците, другите спомагателни помещения (сушилни, перални, балкони и лоджии) независимо от големината на площта им.

Полезната площ на жилището представлява сума от жилищната и спомагателната площ. Средната полезна площ на жилището е отношение на полезната площ към броя на жилищата.

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е предупредена! Оранжев код за валежи и гръмотевици утре
Над 12 тона капачки събраха само за няколко часа във Варна
"Аз вярвам и помагам" с поредна акция във Варна
Кметът на Варна Благомир Коцев се похвали
Началникът на бойния ни флот гостува в Албания
Осъдиха жена, държала цигари без бандерол за хиляди левове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).