Буните се нуждаят от спешен ремонт след мощните вълни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:42 / 17.03.2010
962
След последната разрушителна буря преди седмица четирите буни от рибарския плаж до „Почивка" плачат за спешен ремонт. Защитните съоръжения са в окаяно състояние и представляват опасност за варненци и гостите на града. Без възстановяването им практически се обезсмисля бъдещото укрепване на стръмния бряг по цялата плажна ивица в района, твърдят специалисти.

Буните са строени преди повече от тридесет години и оттогава не са ремонтирани. Частични бетонни замазки са правени преди две лета, но това са козметични подобрения, от които не зависи здравината на съоръженията.

В най-окаяно състояние е първа буна. Тя е най-опасна на пешеходци и въдичари. Огромните вълни преди седмица са разбили част от каменната покривка от западната страна на буната. В морето са отмъкнати огромни камъни. Други са изхвърлени на бетонната пътека. Участъкът трябва спешно да се заскали, защото следващата буря ще подмие почвата под пътеката и тя ще се пречупи. Основната арматура на бетонната площадка между двата защитни рога отдавна е корозирала и трябва да се подмени и бетонира, за да се спре разрушаването. Не е изключено следващата силна буря да скъса площадката в тоя район. Трябва да се подменят и доста тетраподи, които с годините са разрушени от вълните. На много места се руши и ниският предпазен парапет. Арматурата му също е проядена от корозията.

За подмяна плачат и кнехтовете за вързване на лодки, катери и яхти. През миналото лято десетки пешеходци са наранени при придвижване по голата и проядена арматура. Подобно е състоянието и на втора буна. Унищожените осветителни тела са най-малкият проблем. Те могат да бъдат ремонтирани за броени дни и с малко пари. Дори при бегъл оглед се вижда, че има сериозни пукнатини по бетонния подход към края на буната. Това е заради липсата на ефективно заскаляване и подмиване на почвата.


Източник: в. "Народно дело"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).