"Бърза помощ": Случаят е недоразумение, колегата е останал неразбран

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:13 / 17.03.2011
1200
За мен в случая е станало недоразумение, защото колегата, посетил адреса, не е бил разбран добре. Това съобщи зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) във Варна д-р Антоанета Касабова. Заради сигнала тя е прослушала всички разговори по телефона от 10 март, проверявайки и наличната документация. Изслушала е и колегата си, който бил задължен да представи рапорт за повикването от петък, 17,30 ч. Установила е следното: След като дежурният медик видял пациента, той казал на близките да го подготвят за изнасяне. Имал е предвид, че мъжът е бил в лошо хигиенно състояние и е трябвало да бъде приведен в нормален вид, преди да бъде откаран в болница. Тъй като се усъмнил, че това ще стане бързо, тръгнал към друг адрес. Пациентът не му е непознат, тъй като го е посещавал преди дни. Неговият пропуск е, че не е обяснил добре какво очаква от близките. В момента тече наша вътрешна проверка и до дни ръководството на ЦСМП - Варна, ще излезе с решение. По всяка вероятност ще бъде санкциониран със "забележка", каза още д-р Касабова. Тя бе категорична, че забавянето на линейката не е било от значение, тъй като случаят не е бил спешен. Вторият реанимобил е откарал мъжа първо в шоковата зала МБАЛ "Света Анна", а оттам във Военнономорската болница. Там лекарите установили, че пациентът е с измръзвания на крайниците, въпреки че е бил на легло вкъщи. Мнението на колегите е, че става дума за болен, за когото не са полагани елементарни грижи, довело до влошаване на състоянието му. Освен това общопрактикуващият лекар не му е дал направление за лечение, обобщи д-р Касабова.

Не бива да ни упрекват за отношение към болния. 4 наши екипа са посещавали неговия адрес, каза директорът на ЦСМП - Варна, д-р Мая Рашева.

Общопрактикуващата лекарка д-р Йолова, обясни, че мъжът е страдал дълги години от диабет и накрая е получил гангрена на краката. Преживял е инсулт, оплаквал се също от язва и съдови проблеми. Трябвало е да бъде опериран, но отказал хирургично лечение. Бил е консултиран навреме от различни специалисти. От седмица не се чувствал добре и не се хранел. Заради липсата на апетит слабеел и губел сили. Моето мнение бе, че трябва да се лекува вкъщи, но близките му настояха да отиде в болница. Извиках линейка, макар да знаех, че в болницата няма как повече да му помогнат, призна не без горчивина д-р Йолова.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (1)

Още по темата (1):
17.03.2011 Линейка заряза тежко болен пациент
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).